Przejdź do głównej zawartości

Wegański placek po więgersku

Placki po węgiersku 


Dzień dobry!!!

Kolejny tydzień przed nami, kolejne smaczne dania i nowe kuchenne wyzwania. :) 

Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie gościło w mojej kuchni. 

Jeden taki placek z gulaszem wystarczy aby napełnić brzuszki największych łakomczuchów. :) 

Gulasz doprawiamy tak jak chcemy, bo jedni wolą ostro, drudzy jednak w wersji łagodnej. U mnie gulasz był lekko ostry.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem



Przepis:

Składniki:

na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm):

16 średniej wielkości ziemniaków

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cebule

sól, pieprz

na gulasz:

100 g kotletów sojowych al'a schabowych lub kostki sojowej

1 czerwona papryka

2 cebule

2 puszki pomidorów ( u mnie jedna puszka pomidorów na ostro, druga łagodna)

4 duże lub 6 mniejszych ogórków kiszonych

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chilli

2 - 3 łyżeczek kminku

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

dodatkowo:

olej do smażenia

Wykonanie:

Gulasz:

1. Kotlety sojowe gotujemy z godnie z opisem na opakowaniu w aromatycznym bulionie warzywnym. 

Gotowe kotlety odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. 


Po tym czasie kotlety kroimy w większą kostkę. 


Uwaga: Bulion w którym gotowały się kotlety, możemy użyć jako bazę do przygotowania sosu. Taki bulion możemy przechować w lodówce i wykorzystać później. 

2. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

Paprykę myjemy oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. 

Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. 

3. Cebulę smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy paprykę i ogórki i smażymy przez około 10 min, co jakiś czas mieszając. 


4. Pomidory w puszcze przelewamy do garnka, możemy je również lekko zmiksować. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kostkę sojową i usmażone warzywa z patelni. Dodajemy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Dodajemy przyprawy : kminek, słodką paprykę, odrobinę chilli. 


Uwaga: Ilość dodanych przypraw jest tylko sugestią, ale proszę doprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami. 

5. Gulasz trzymamy jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. 


Placki ziemniaczane:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Cebulę obieramy i również myjemy. 

8 sztuk ziemniaków miksujemy razem z cebulą, kolejne 8 ziemniaków ścieramy na tarce o małych oczkach. 


Do ziemniaków i cebuli dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Całość mieszamy. 

2. Na rozgrzanym oleju, smażymy partiami placki rozprowadzając ciasto na całą patelnię. Na drugą stronę placek przewracamy, jak jedna już będzie dobrze spieczona, unikniemy wtedy rozwalenia się placka podczas przekładania. 


3. Na usmażone placki wykładamy partię gulaszu i pozostaje życzyć smacznego. :) 








Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...