Placki po węgiersku
Dzień dobry!!!
Kolejny tydzień przed nami, kolejne smaczne dania i nowe kuchenne wyzwania. :)
Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie gościło w mojej kuchni.
Jeden taki placek z gulaszem wystarczy aby napełnić brzuszki największych łakomczuchów. :)
Gulasz doprawiamy tak jak chcemy, bo jedni wolą ostro, drudzy jednak w wersji łagodnej. U mnie gulasz był lekko ostry.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Przepis:
Składniki:
na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm):
16 średniej wielkości ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cebule
sól, pieprz
na gulasz:
100 g kotletów sojowych al'a schabowych lub kostki sojowej
1 czerwona papryka
2 cebule
2 puszki pomidorów ( u mnie jedna puszka pomidorów na ostro, druga łagodna)
4 duże lub 6 mniejszych ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
2 - 3 łyżeczek kminku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Gulasz:
1. Kotlety sojowe gotujemy z godnie z opisem na opakowaniu w aromatycznym bulionie warzywnym.
Gotowe kotlety odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie kotlety kroimy w większą kostkę.
Uwaga: Bulion w którym gotowały się kotlety, możemy użyć jako bazę do przygotowania sosu. Taki bulion możemy przechować w lodówce i wykorzystać później.
2. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone również kroimy w kostkę.
3. Cebulę smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy paprykę i ogórki i smażymy przez około 10 min, co jakiś czas mieszając.
4. Pomidory w puszcze przelewamy do garnka, możemy je również lekko zmiksować. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kostkę sojową i usmażone warzywa z patelni. Dodajemy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Dodajemy przyprawy : kminek, słodką paprykę, odrobinę chilli.
Uwaga: Ilość dodanych przypraw jest tylko sugestią, ale proszę doprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami.
5. Gulasz trzymamy jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Placki ziemniaczane:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Cebulę obieramy i również myjemy.
8 sztuk ziemniaków miksujemy razem z cebulą, kolejne 8 ziemniaków ścieramy na tarce o małych oczkach.
Do ziemniaków i cebuli dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Całość mieszamy.
2. Na rozgrzanym oleju, smażymy partiami placki rozprowadzając ciasto na całą patelnię. Na drugą stronę placek przewracamy, jak jedna już będzie dobrze spieczona, unikniemy wtedy rozwalenia się placka podczas przekładania.
3. Na usmażone placki wykładamy partię gulaszu i pozostaje życzyć smacznego. :)
Wygląda super. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń