środa, 8 lutego 2017

Zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa



Za oknem pada śnieg, zimno, buro i ponuro, na taką pogodę lubię zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego, dlatego zupka na takie chłodne dni będzie idealna. 

Jedni jedzą zupę ogórkową z ryżem inni z makaronem a u mnie z ziemniaczkami. :)

Nigdy zupy również nie zaprawiam śmietaną, zawsze każdy kto chce może polać sobie ją na talerzu, dzięki temu zupa na pewno wam nie skwaśnieje i w chłodnym miejscu wytrzyma nawet 4 dni. 

A u was jaka dzisiaj pogoda?



Przepis:

Składniki:

3,5 l wody

250 g przecieru ogórkowego

5 ogórków kiszonych

150 ml soku z ogórków kiszonych

3 duże marchewki

2 pietruszki

1 mały seler

3 białe części pora

pęczek koperku

3 łyżeczki suszonej włoszczyzny

majeranek, sól, pieprz, 

6 ziemniaków

dodatkowo:

śmietanka roślinna lub zwierzęca

Wykonanie:
1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego.

Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy umyte białe części pora i zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny i nastawiamy na małym ogniu, na około 1,5 godziny. 

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie - uwaga, żeby się nie rozgotowały. 

3. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do bulionu, dodajemy również ugotowane ziemniaki. 

4. Ogórki kiszone ścieramy na małych oczkach - dodajemy do zupy. Wlewamy przecier z ogórków i sok. 



5. Całość zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek, do smaku sól, pieprz a na sam koniec przetarty w dłoniach majeranek. 

6. Śmietankę polewamy sobie dopiero na talerzu. 



2 komentarze :

  1. ogórkowa! najlepiej, wiadomo :) zawsze z ziemniaczkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupka musi super rozgrzewać u mnie taka sama pogoda czekam na słońce

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów