sobota, 10 grudnia 2016

Grysik z kaszy manny (semoliny) z tartym jabłkiem

Smaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego


Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia zaczął mi opowiadać, jak to zawsze kiedy jeździł do babci prosił ją, żeby zrobiła mu grysik z tartym jabłkiem. 


Bardzo smaczny i sycący grysik, przez jednych uwielbiany, przez innych troszkę mniej. Idealny dla dzieci, na śniadanie, deser czy też kolacje. 

Do grysiku dodałam cukier waniliowy, ale jeśli macie laskę wanilii, to proponuję dodać ziarenka wanilii. 

Z podanych składników mamy 2 porcje śniadaniowe, lub 4 mniejsze porcje deserowe. 

...

Przepis:


Składniki: 

2 jabłka

500 ml mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru brązowego

5 łyżek kaszy manny semoliny

dodatkowo cynamon do posypania

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach 


2. W rondelku na małym ogniu nastawiamy 400 ml mleka, cukier brązowy i cukier waniliowy, kiedy mleko zacznie wrzeć, do pozostałego mleka (100 ml) wsypujemy 5 łyżek kaszy manny. 

3. Do gotującego mleka dolewamy napęczniałą kaszę manną, cały czas mieszamy, aż kasza zacznie gęstnieć. Czas około 3-4 min. 



4. Gorący grysik przelewamy do salaterek lub głębokich talerzy na wierzch wykładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem. 








Smacznego


6 komentarzy :

  1. UWielbiam taki grysik ale już od dawna nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki dzieciństwa Dzieki temu postowi zrobilo mi się bardzo milo i w najbliższych dniach skorzystam z twojego przepisu Dziekuej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smaki, jak za dawnych czasów w rodzinnym domu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna wersja kaszy mannej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. do teraz uwielbiam grysik mojej babci :D mimo, że tak rzadko go jem :( ekstra przepis :D <3

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów