Przejdź do głównej zawartości

Grysik z kaszy manny (semoliny) z tartym jabłkiem

Smaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego


Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia zaczął mi opowiadać, jak to zawsze kiedy jeździł do babci prosił ją, żeby zrobiła mu grysik z tartym jabłkiem. 


Bardzo smaczny i sycący grysik, przez jednych uwielbiany, przez innych troszkę mniej. Idealny dla dzieci, na śniadanie, deser czy też kolacje. 

Do grysiku dodałam cukier waniliowy, ale jeśli macie laskę wanilii, to proponuję dodać ziarenka wanilii. 

Z podanych składników mamy 2 porcje śniadaniowe, lub 4 mniejsze porcje deserowe. 

...

Przepis:


Składniki: 

2 jabłka

500 ml mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru brązowego

5 łyżek kaszy manny semoliny

dodatkowo cynamon do posypania

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach 


2. W rondelku na małym ogniu nastawiamy 400 ml mleka, cukier brązowy i cukier waniliowy, kiedy mleko zacznie wrzeć, do pozostałego mleka (100 ml) wsypujemy 5 łyżek kaszy manny. 

3. Do gotującego mleka dolewamy napęczniałą kaszę manną, cały czas mieszamy, aż kasza zacznie gęstnieć. Czas około 3-4 min. 



4. Gorący grysik przelewamy do salaterek lub głębokich talerzy na wierzch wykładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem. 








Smacznego


Komentarze

  1. UWielbiam taki grysik ale już od dawna nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki dzieciństwa Dzieki temu postowi zrobilo mi się bardzo milo i w najbliższych dniach skorzystam z twojego przepisu Dziekuej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smaki, jak za dawnych czasów w rodzinnym domu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna wersja kaszy mannej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. do teraz uwielbiam grysik mojej babci :D mimo, że tak rzadko go jem :( ekstra przepis :D <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...