Smaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego
Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia zaczął mi opowiadać, jak to zawsze kiedy jeździł do babci prosił ją, żeby zrobiła mu grysik z tartym jabłkiem.
Bardzo smaczny i sycący grysik, przez jednych uwielbiany, przez innych troszkę mniej. Idealny dla dzieci, na śniadanie, deser czy też kolacje.
Do grysiku dodałam cukier waniliowy, ale jeśli macie laskę wanilii, to proponuję dodać ziarenka wanilii.
Z podanych składników mamy 2 porcje śniadaniowe, lub 4 mniejsze porcje deserowe.
...
Przepis:
Składniki:
2 jabłka
500 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru brązowego
5 łyżek kaszy manny semoliny
dodatkowo cynamon do posypania
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach
2. W rondelku na małym ogniu nastawiamy 400 ml mleka, cukier brązowy i cukier waniliowy, kiedy mleko zacznie wrzeć, do pozostałego mleka (100 ml) wsypujemy 5 łyżek kaszy manny.
3. Do gotującego mleka dolewamy napęczniałą kaszę manną, cały czas mieszamy, aż kasza zacznie gęstnieć. Czas około 3-4 min.
4. Gorący grysik przelewamy do salaterek lub głębokich talerzy na wierzch wykładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem.
Smacznego
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUWielbiam taki grysik ale już od dawna nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa Dzieki temu postowi zrobilo mi się bardzo milo i w najbliższych dniach skorzystam z twojego przepisu Dziekuej!
OdpowiedzUsuńSuper smaki, jak za dawnych czasów w rodzinnym domu :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajna wersja kaszy mannej :)
OdpowiedzUsuńdo teraz uwielbiam grysik mojej babci :D mimo, że tak rzadko go jem :( ekstra przepis :D <3
OdpowiedzUsuń