wtorek, 27 grudnia 2016

Makówki

Pyszna śląskie makówki z gotowej masy makowej 



Witajcie kochani po krótkiej przerwie świątecznej. Nie było czasu, aby podzielić się wcześniej przepisami typowo świątecznymi. Jednym właśnie takim przepisem są makówki, które w tym roku gościły u mnie na stole zamiast makowca. 

Szczerze polecam te łakocie. 

Potrawa jest znakomita dlatego, 
będę robić je częściej niż tylko na święta. 

Moje makówki bardzo skromne z małą ilością bakalii, ale oczywiście to ile użyjecie bakalii zależy już tylko od was. Makówki najlepiej zrobić dzień przed spożyciem. 


Przepis:

Składniki:

0,5 l mleka

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki miodu 

1,5 puszki masy makowej z bakaliami

2 garście różnych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów 

parę kropel aromatu migdałowego 

orzechy i kokos do dekoracji

1 bagietka

mleko do namaczania

Wykonanie:

1. Mleko mieszamy z cukrami i zagotowujemy, dodajemy miód, masę makową posiekane orzechy i ewentualnie więcej bakalii, dodajemy parę kropel aromatu migdałowego. 


2. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 15 min cały czas mieszając. Masa nie może być zbyt gęsta ani za rzadka. 


3. Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek maczamy w mleku. 



4. W salaterce układamy kolejno warstwy, namoczone kromki bagietki,część masy, znowu namoczone bagietki, i tak aż do końca, na wierzchu powinna być masa makowa.


5. Ostygnięte makówki dekorujemy orzechami i kokosem. Trzymamy w zimnym miejscu.  





Smacznego





Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016


3 komentarze :

  1. uwielbiam mak, więc zjadłabym to danie z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na moim stole wigilijnym jest makówka co roku.
    Pochodzę ze Śląska i u nas to dobrze znana potrawa.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów