Pierniczki z przepisu własnego i od Dr. Oetker
Próbuję nadrobić zaległości, tyle przepisów a brak czasu aby wszystko wam pokazać.
Postanowiłam wypróbować pierniczki od Dr. Oetker, z efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :)
Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj: ciasto na pierniczki
Przepis:
Składniki:
1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker
100 g masła
1 jajko
dodatkowo:
1 białko
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody
kolorowe posypki
barwnik spożywczy
Wykonanie:
1. Pierniczki wykonujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Nie trzeba niczego zmieniać, nie trzeba nic więcej dodawać.
2. Gotowe pierniczki zostawiamy do wystygnięcia.
3. Przygotowujemy lukier ubijając białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukier musi mieć gęstą konsystencję.
4. Możemy również do lukru użyć barwników spożywczych, w moim przypadku był to niebieski barwnik dodając więcej lub mniej kropli uzyskałam różne odcienie niebieskiego.
5. Ostygnięte pierniczki dekorujemy wedle uznania.
Zostawiamy do zastygnięcia lukru najlepiej na noc, następnego dnia przenosimy pierniczki do pojemników.
Można zajadać się od razu, są na prawdę pyszne.
Polecam również pierniczki z tego ciasta : ciasto na pierniczki
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów