Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki

Pierniczki z przepisu własnego i od Dr. Oetker 



Próbuję nadrobić zaległości, tyle przepisów a brak czasu aby wszystko wam pokazać. 

Postanowiłam wypróbować pierniczki od Dr. Oetker, z efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :) 

Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj: ciasto na pierniczki





Przepis:

Składniki:

1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker

100 g masła

1 jajko

dodatkowo:

1 białko

200 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody

kolorowe posypki

barwnik spożywczy

Wykonanie:

1. Pierniczki wykonujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 


Nie trzeba niczego zmieniać, nie trzeba nic więcej dodawać. 






2. Gotowe pierniczki zostawiamy do wystygnięcia.

3. Przygotowujemy lukier ubijając białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukier musi mieć gęstą konsystencję. 


4. Możemy również do lukru użyć barwników spożywczych, w moim przypadku był to niebieski barwnik dodając więcej lub mniej kropli uzyskałam różne odcienie niebieskiego. 


5. Ostygnięte  pierniczki dekorujemy wedle uznania. 



Zostawiamy do zastygnięcia lukru najlepiej na noc, następnego dnia przenosimy pierniczki do pojemników. 

Można zajadać się od razu, są na prawdę pyszne. 



Polecam również pierniczki z tego ciasta : ciasto na pierniczki


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...