środa, 21 grudnia 2016

Placki ziemniaczane

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane



Kiedy wszyscy tak zabiegani przed świętami na obiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre. 

Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) 



Przepis:

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w blenderze ręcznym, dzięki temu jeszcze w szybszym tempie zrobimy placki. 

Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę  chrupiące. 


2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody

3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. 

4. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

5. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

6. Podajemy gorące. 



Smacznego :)








zBLOGowani.pl

3 komentarze :

  1. Muszą być bardzo chrupiące!:))
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Najważniejsze dla smaku jest smażenie bezpośrednio lub w krótkim czasie po starciu ziemniaków. Wtedy nie mają okazji się utlenić i są pyszne. Ja dodaję jeszcze cebulę, żeby dodatkowo podbić smak. Zachęcam do spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki ziemniaczane:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów