wtorek, 6 grudnia 2016

Placuszki marchewkowe z dodatkiem groszku

Smaczne placuszki z marchwi i groszku



Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :)

Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie. 

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem

...

Przepis:
Składniki: (na 15 placków)

400 g marchewki

1 puszka groszku 

7 łyżek mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli, sól ziołowa, cząber, 

dodatkowo:

olej do smażenia

kwaśna śmietana 

Wykonanie:

1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach

2. Groszek odcedzamy i miksujemy na gładką masę, dodajemy do marchewki


3. Doprawiamy przyprawami 1 łyżeczkę majeranku, papryki słodkiej i cząbru. 

Sól, sól ziołowa chilli i pieprz do smaku. 

4. Wbijamy 1 jajko, dodajemy 7 łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki.

5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek. 

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. 

Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 



6. Placki jemy na ciepło, podane z kwaśną śmietaną. 


2 komentarze :

  1. wyglądają mega apetycznie i jakie proste w przyrządzeniu! ekstra :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie idealnie chrupiące

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów