wtorek, 13 grudnia 2016

Zapiekanka z makaronem cebulą, jajkiem i pietruszką

Zapiekany makaron z cebulą, jajkiem i pietruszką 



Przepis na tak podany makaron znalazłam w starej książce kucharskiej z 1988 roku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu nie przypomina ani nie smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :)


Miłego popołudnia dla wszystkich 

...


Przepis:

Składniki:

300 g makaronu świderki

2 cebule

pęczek pietruszki

3 jajka

1 łyżka masła

3 plasterki sera żółtego

sól, pieprz, przyprawa do ryb

składniki na sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250 ml wody

250 ml śmietany 12%

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy i zalewamy wodą, rozprowadzamy na gładko, dolewamy śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zagotowujemy tylko doprowadzamy do wrzenia. 

2. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.


3. Jajka gotujemy na twardo (7 - 8 min) studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

4. Cebulę obieramy, myjemy i drobniutko siekamy, lub ścieramy na tarce. 

5. Pietruszkę myjemy i siekamy. 

6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, zalewamy całość sosem, na wierzch wykładamy małe kawałki masła i zakrywamy całość plasterkami sera. 





8. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 min. 




Smacznego


2 komentarze :

  1. Bardzo smakowity pomysł na nieskomplikowany obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie lubię makaronu i zawsze muszę go czymś zastąpić:) Ale całość super

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów