Przejdź do głównej zawartości

Zupa pomidorowa

Smaczna zupka pomidorowa na bulionie warzywnym 



Dzisiaj prosty przepis na smaczną zupkę pomidorową znaną przez wszystkich. Dotychczas nie poznałam osoby która by nie lubiła pomidorówki. :) Zupkę możemy podawać z ryżem lub makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski. Miłego dnia dla wszystkich

...



Przepis:

Składniki:

2,5 litra wody

1 mały seler

3 marchewki

3 białe części pora

pęczek natki pietruszki

1 opalona cebula

2 kostki warzywne BIO (bez glutaminianu sodu) 

2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego 

2 listki laurowe

3 ziarenka angielskie

1 łyżka oliwy z oliwek

6-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

ryż lub makaron 

śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu. 



Wykonanie:

1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki możemy przekroić na pół. 


2. Por, pęczek natki pietruszki, marchewki i seler myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2,5 l), dodajemy opaloną cebulę,  2 listki laurowe i 3 ziarenka angielskie i 2 łyżeczki lubczyku i 1 łyżkę oliwy. 

Nastawiamy bulion na małym ogniu. 


3. Po około 30 min dodajemy 2 kostki warzywne BIO, i w dalszym ciągu trzymamy zupkę na małym ogniu przez kolejne 30 min. 

4. Kiedy już warzywa zmiękną wyciągamy wszystkie wraz z przyprawami. 

Marchewki kroje na mniejsze kawałki i wkładam z powrotem do bulionu. 

5. Dodajemy koncentrat pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem. 

6. Podajemy z ryżem lub makaronem, możemy na talerzu również dolać śmietany. 




Smacznego





Komentarze

  1. To ja poproszę z makaronem. Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez z makaronem proszę! Wyglada cudownie jak u mojej mamy Przyznam się ze u mnie z pomidorowa to roznie wychodzi Potrafie zrobić steka i langustynki a pomidorowa czasem mi nie wyjdzie tak jakbym chciala

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...