Smaczna zupka pomidorowa na bulionie warzywnym
Dzisiaj prosty przepis na smaczną zupkę pomidorową znaną przez wszystkich. Dotychczas nie poznałam osoby która by nie lubiła pomidorówki. :) Zupkę możemy podawać z ryżem lub makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski. Miłego dnia dla wszystkich
...
Przepis:
Składniki:
2,5 litra wody
1 mały seler
3 marchewki
3 białe części pora
pęczek natki pietruszki
1 opalona cebula
2 kostki warzywne BIO (bez glutaminianu sodu)
2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego
2 listki laurowe
3 ziarenka angielskie
1 łyżka oliwy z oliwek
6-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
ryż lub makaron
śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu.
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki możemy przekroić na pół.
2. Por, pęczek natki pietruszki, marchewki i seler myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2,5 l), dodajemy opaloną cebulę, 2 listki laurowe i 3 ziarenka angielskie i 2 łyżeczki lubczyku i 1 łyżkę oliwy.
Nastawiamy bulion na małym ogniu.
3. Po około 30 min dodajemy 2 kostki warzywne BIO, i w dalszym ciągu trzymamy zupkę na małym ogniu przez kolejne 30 min.
4. Kiedy już warzywa zmiękną wyciągamy wszystkie wraz z przyprawami.
Marchewki kroje na mniejsze kawałki i wkładam z powrotem do bulionu.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem.
6. Podajemy z ryżem lub makaronem, możemy na talerzu również dolać śmietany.
Smacznego
To ja poproszę z makaronem. Mniam :D
OdpowiedzUsuńJa tez z makaronem proszę! Wyglada cudownie jak u mojej mamy Przyznam się ze u mnie z pomidorowa to roznie wychodzi Potrafie zrobić steka i langustynki a pomidorowa czasem mi nie wyjdzie tak jakbym chciala
OdpowiedzUsuń