wtorek, 10 stycznia 2017

Kopytka

Kopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką


Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować. 

Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :)

Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :)


Przepis: (90 kopytek)

Składniki:

1 kg ziemniaków

około 1,5 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól 

dodatkowo:

smażona cebulka

Wykonanie:

1. Jeśli do przepisu używamy ziemniaki z poprzedniego dnia wystarczy, że przepuścimy je przez praskę. 


Obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


2. Kiedy ziemniaki ostygną dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i powoli dosypujemy mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli. 

Wyrabiamy jednolite ciasto. 

3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną. 



4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju. Gotujemy od wypłynięcia przez około 2 minuty. 


Łyżką cedzakową wyławiamy kopytka i rozkładamy na talerzu. 

Podajemy ze smażoną cebulką. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów