Kopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką
Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować.
Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :)
Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :)
Przepis: (90 kopytek)
Składniki:
1 kg ziemniaków
około 1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
dodatkowo:
smażona cebulka
Wykonanie:
1. Jeśli do przepisu używamy ziemniaki z poprzedniego dnia wystarczy, że przepuścimy je przez praskę.
Obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Kiedy ziemniaki ostygną dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i powoli dosypujemy mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli.
Wyrabiamy jednolite ciasto.
3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną.
4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju. Gotujemy od wypłynięcia przez około 2 minuty.
Łyżką cedzakową wyławiamy kopytka i rozkładamy na talerzu.
Podajemy ze smażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów