Małe krokiety ziemniaczane podane z sosem czosnkowym
Kolejny pomysł na smaczny przysmak przy użyciu ziemniaków z poprzedniego obiadu. Takie krokieciki możemy podawać z różnymi sosami, ja tym razem zrobiłam z ciepłym sosem czosnkowym.
Idealne na obiad lub na przekąskę.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Przepis: (13 sztuk)
Składniki:
na krokiety:
600 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
na sos:
6 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
300 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
dodatkowo na panierkie
1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Krokiety:
1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto.
3. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy wałek ( nie co grubszy niż na kopytka) i wycinamy kawałki około 7-8 cm długości.
Każdy taki kawałek formujemy w dłoni na mały podłużny krokiet.
3. Wszystkie krokiety po kolei obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej
4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Sos czosnkowy
1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy dodajemy 3 łyżki mąki, całość mieszamy do zasmażki wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami.
Ewentualnie można dodać na koniec również śmietany ale nie ma takiej potrzeby.
Bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńBrzmi super! Zwłaszcza ten sosik czosnkowy! Spróbuję zrobić. :)
OdpowiedzUsuń