Penne ze szpinakiem w sosie śmietankowym
To jedna z ulubionych potrawek mojego męża. Ogólnie bardzo lubimy dania ze szpinakiem, w każdej postaci. Więc jeśli i dla was szpinak nie straszny polecam taką potrawkę. Na początku założeniem było zrobić to danie ze świeżym szpinakiem, niestety w sklepie nie było, więc tylko pozostał ten mrożony, ale danie i tak było pyszne.
Miłego dnia :)
Składniki:
350 g makaronu penne
450 g mrożonego szpinaku
250 ml śmietany kremówki 30%
3 serki topione śmietankowe (każdy po 100 g )
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente.
2. W głębokiej patelni lub woku, na małym ogniu rozmrażamy szpinak, kiedy szpinak będzie już miękki a woda wyparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietanę kremówkę i serki topione, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków, sos zagotowujemy, konsystencja sosu powinna być gęsta.
3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę papryki słodkiej, soli i pieprzu.
3. Do sosu wsypujemy ugotowany makaron, całość mieszamy i jeszcze przez chwilę podgrzewamy ewentualnie doprawiając jeszcze przyprawami do smaku.
Smacznego
Na wszelkie makarony jestem na tak!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiam szpinak tylko makaronu już nie:)
OdpowiedzUsuń