Przejdź do głównej zawartości

Barszcz czerwony

Czysty barszcz czerwony



Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem. 
Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :)

W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako dodatek - krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk to już dzisiaj nastawiajcie bulion. :)

Przepis nie jest skomplikowany, a każdy kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował. 


przepis na uszka znajdziecie tutaj : Uszka
przepis na krokiety znajdziecie tutaj: Krokiety

A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :)


Przepis:

Składniki:

2 kg buraków

6 marchewek

3 korzenie pietruszki

1 seler

3 białe części pora

4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe BIO lub zwykłe (lub kilka suszonych grzybków dla aromatu) majeranek, 

około 4,5 litra wody

1 lub 1,5 cytryna

Wykonanie:

1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. 

Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy. 

Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu i solimy około 2 łyżeczkami soli. 


2. Nastawiamy na małym ogniu, i gotujemy około 1,5 godziny. 

Pod koniec gotowania dodajemy 2 kostki grzybowe. 

3. Gotowy bulion odcedzamy z warzyw i przelewamy przez sito. 

(Mając jeden duży garnek, bulion przelałam do dużej miski kuchennej a potem z powrotem przelałam do oczyszczonego garnka.)

4. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. 

4 Ząbki czosnku obieramy i nożem rozgniatamy. 


5. Do bulionu wkładamy buraki i rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy sok z jednej połowy cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy na noc w zimne miejsce. 

6. Następnego dnia, możecie poczuć jakie piękne aromaty ma już zupa. :)

Nastawiamy barszcz na ogniu i gotujemy przez około 30 min, doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki).

Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle uznania jedni lubią mocno pieprzne inni bardziej łagodne) 

2 ząbki czosnku przeciskamy i dodajemy do barszczu. Na sam koniec dodajemy około 2 - 3 łyżeczek majeranku roztartego w dłoniach. 

Kiedy barszcz się zagotuje i doprawiamy wedle naszych smaków. Barszcz jest gotowy, całość odcedzamy przez drobne sitko. 

Pamiętajcie, że kiedy będziemy odgrzewać barszcz nie gotujemy już go, doprowadzamy tylko do wrzenia, dzięki temu barszcz nie straci koloru. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...