Czysty barszcz czerwony
Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem.
Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :)
W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako dodatek - krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk to już dzisiaj nastawiajcie bulion. :)
Przepis nie jest skomplikowany, a każdy kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.
A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :)
przepis na uszka znajdziecie tutaj : Uszka
przepis na krokiety znajdziecie tutaj: Krokiety
A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :)
Przepis:
Składniki:
2 kg buraków
6 marchewek
3 korzenie pietruszki
1 seler
3 białe części pora
4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe BIO lub zwykłe (lub kilka suszonych grzybków dla aromatu) majeranek,
około 4,5 litra wody
1 lub 1,5 cytryna
Wykonanie:
1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego.
Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy.
Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu i solimy około 2 łyżeczkami soli.
2. Nastawiamy na małym ogniu, i gotujemy około 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy 2 kostki grzybowe.
3. Gotowy bulion odcedzamy z warzyw i przelewamy przez sito.
(Mając jeden duży garnek, bulion przelałam do dużej miski kuchennej a potem z powrotem przelałam do oczyszczonego garnka.)
4. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry.
4 Ząbki czosnku obieramy i nożem rozgniatamy.
5. Do bulionu wkładamy buraki i rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy sok z jednej połowy cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy na noc w zimne miejsce.
6. Następnego dnia, możecie poczuć jakie piękne aromaty ma już zupa. :)
Nastawiamy barszcz na ogniu i gotujemy przez około 30 min, doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki).
Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle uznania jedni lubią mocno pieprzne inni bardziej łagodne)
2 ząbki czosnku przeciskamy i dodajemy do barszczu. Na sam koniec dodajemy około 2 - 3 łyżeczek majeranku roztartego w dłoniach.
Kiedy barszcz się zagotuje i doprawiamy wedle naszych smaków. Barszcz jest gotowy, całość odcedzamy przez drobne sitko.
Pamiętajcie, że kiedy będziemy odgrzewać barszcz nie gotujemy już go, doprowadzamy tylko do wrzenia, dzięki temu barszcz nie straci koloru.
Uwielbiam barszcz czerowny
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuń