Przejdź do głównej zawartości

Tofu jako al'a ryba po grecku


Tofu z warzywami - al'a ryba po grecku







Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. Tofu jest to wegański twarożek sojowy wytwarzany w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu ma bardzo dużą zawartość białka, jest źródłem tłuszczów roślinnych nienasyconych, jest również źródłem wapnia, soli mineralnych i witamin: żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E.

Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. 


Koniecznie przeczytajcie przepis :)



Przepis:

Składniki:

1 mały seler
3 marchewki
3 pietruszki
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
bazylia, sól pieprze
4 łyżki przecieru pomidorowego
400 g tofu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
przyprawa do ryb, sól, pieprz,
bułka tarta
olej do smażenia
250 ml bulionu warzywnego
żółty ser wegański

w wersji dla wegetarian dodatkowo:
żółty ser


Wykonanie:


1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc.

Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem.

Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu.





Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.




2. Następnego dnia obieramy wszystkie warzywa, za pomocą przystawki do tarcia warzyw w blenderze kuchennym trzemy wszystkie warzywa. Sprawnie, szybko i ręka nie boli od tarcia ręcznego :)




















3. Warzywa wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli.








4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego.








5. Dusimy warzywa aż zmiękną.









6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego nie jest koniecznością obtaczania tofu w jajku.






7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.



8. W naczyniu żaroodpornym wykładamy najpierw warzywa, kolejno 6 kawałków tofu, ponownie przekrywamy warzywami, wykładamy parę plasterków sera, kolejne 6 kawałków tofu i całość zakrywamy warzywami i posypujemy startym żółtym serem.




Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min.




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...