Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, bitą śmietaną i posypką migdałową
Naleśniki to jedno z najprostszych i tańszych dań które możemy zrobić w szybkim czasie. Na słodko, słono. Jak kto lubi. Wczoraj ochota przyszła na nie co słodyczy, i tak na obiad zaserwowałam smaczne naleśniki z dżemem brzoskwiniowym.
Przepis: (10 naleśników)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru brązowego
szczypta soli
dodatkowo:
śmietana kremówka 36%
dżem brzoskwiniowy
garść migdałów
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać dodać resztę składników, całość dokładnie mieszamy trzepaczką, lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być nie za gęsta ani nie za rzadka - konsystencja gęstej śmietany.
2. Rozgrzewamy patelnię jedynie z paroma kroplami oleju, lub smażymy na suchej rozgrzanej patelni, to zależne jakiej patelni używamy.
Ciasto wykładamy na patelnię partiami po 1 chochli. Dokładnie rozprowadzamy na całej patelni.
Smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią.
3. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.
Migdały rozdrabniamy na drobno.
4. Każdego naleśnika smarujemy dżemem, i składamy w rulonik lub na trójkącik.
Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy migdałami.
Smacznego
mniam :) apetyczna wersja :)
OdpowiedzUsuńOrany, dlaczego jestem jeszcze przed śniadaniem?! :D
OdpowiedzUsuńNaleśniki lubię zawsze! A piątek bez nich to kiepski dzień (taka rodzinna tradycja)!
OdpowiedzUsuńU nas też dość często ale tak może raz na dwa tygodnie. :)
Usuń