Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki na słodko

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, bitą śmietaną i posypką migdałową


Naleśniki to jedno z najprostszych i tańszych dań które możemy zrobić w szybkim czasie. Na słodko, słono. Jak kto lubi. Wczoraj ochota przyszła na nie co słodyczy, i tak na obiad zaserwowałam smaczne naleśniki z dżemem brzoskwiniowym. 




Przepis: (10 naleśników)

Składniki:

1,5 szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru brązowego

szczypta soli

dodatkowo:

śmietana kremówka 36%

dżem brzoskwiniowy

garść migdałów

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać dodać resztę składników, całość dokładnie mieszamy trzepaczką, lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być nie za gęsta ani nie za rzadka - konsystencja gęstej śmietany. 

2. Rozgrzewamy patelnię jedynie z paroma kroplami oleju, lub smażymy na suchej rozgrzanej patelni, to zależne jakiej patelni używamy. 

Ciasto wykładamy na patelnię partiami po 1 chochli. Dokładnie rozprowadzamy na całej patelni. 

Smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. 


3. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.

Migdały rozdrabniamy na drobno.  

4. Każdego naleśnika smarujemy dżemem, i składamy w rulonik lub na trójkącik. 

Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy migdałami. 



Smacznego




Komentarze

  1. mniam :) apetyczna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orany, dlaczego jestem jeszcze przed śniadaniem?! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki lubię zawsze! A piątek bez nich to kiepski dzień (taka rodzinna tradycja)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też dość często ale tak może raz na dwa tygodnie. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...