Przejdź do głównej zawartości

Makaron o smaku kurek z białą kapustą i papryką

Pyszne i sycące danie z makaronu z białą kapustą i papryką


Dzień dobry wszystkim!

Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na danie z makronu, tym razem o smaku kurek, nie wiem czy takie smakowe makarony są dostępne w Polsce, mój kupowałam w Niemczech. Makaron jest na prawdę smaczny, aromatyczny i mocno czuć grzybki. 

Danie szybkie w wykonaniu, i na prawdę bardzo smaczne. 

Życzę wszystkim miłego dnia i zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)



Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

1 mała główka białej kapusty

1 czerwona papryka

350 g makaronu o smaku kurek

1 kostka warzywna BIO (bez glutaminianu sodu)

4 ziele angielskie

2 liście laurowe

sól, pieprz, papryka słodka, 

2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Z kapusty pozbywamy się wierzchnich liści, myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy. 


2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. 


3. Poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą ale tylko do wysokości kapusty. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Podczas gotowania dodajemy 1 kostkę warzywną BIO, i pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy do miękkości. 


3. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 


4. Kiedy kapusta będzie już miękka, odcedzamy z nadmiaru wody. 

5. Do kapusty dodajemy ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nam się nie przypaliło. 

Ewentualnie można dodać np kminku lub innych ziół - wedle uznania i do smaku :)




Smacznego



Komentarze

  1. Ja nie przepadam za makaronem ale tak mi się zamarzyły kurki i jakieś z nimi dobre danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie, chętnie zjadłabym taki obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dawno kapusta nie gościła na moim talerzu :D dopiero czytając Twój przepis się zorientowałam :D
    Udanego tygodnnia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...