Pyszne i sycące danie z makaronu z białą kapustą i papryką
Dzień dobry wszystkim!
Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na danie z makronu, tym razem o smaku kurek, nie wiem czy takie smakowe makarony są dostępne w Polsce, mój kupowałam w Niemczech. Makaron jest na prawdę smaczny, aromatyczny i mocno czuć grzybki.
Danie szybkie w wykonaniu, i na prawdę bardzo smaczne.
Życzę wszystkim miłego dnia i zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)
Przepis: (dla 4 osób)
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 czerwona papryka
350 g makaronu o smaku kurek
1 kostka warzywna BIO (bez glutaminianu sodu)
4 ziele angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz, papryka słodka,
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Z kapusty pozbywamy się wierzchnich liści, myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy.
2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę.
3. Poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą ale tylko do wysokości kapusty. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Podczas gotowania dodajemy 1 kostkę warzywną BIO, i pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy do miękkości.
3. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
4. Kiedy kapusta będzie już miękka, odcedzamy z nadmiaru wody.
5. Do kapusty dodajemy ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nam się nie przypaliło.
Ewentualnie można dodać np kminku lub innych ziół - wedle uznania i do smaku :)
Smacznego
Ja nie przepadam za makaronem ale tak mi się zamarzyły kurki i jakieś z nimi dobre danie
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, chętnie zjadłabym taki obiadek :D
OdpowiedzUsuńjak dawno kapusta nie gościła na moim talerzu :D dopiero czytając Twój przepis się zorientowałam :D
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnnia!