Uszka z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek
Dzień dobry...
Mam dla was przepis na smaczne uszka do barszczu z na prawdę smacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami.
Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne...
Przepis tutaj : ciasto na pierogi/uszka
Miałam możliwość próbowania uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko i woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Przepis:
Składniki:
przepis na ciasto : ciasto na uszka
1 szklanka zielonej soczewicy
500 g pieczarek
3 cebule
sól , pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, zioła prowansalskie,
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Przygotowujemy ciasto na uszka podane w linku powyżej.
2. 1 szklankę soczewicy dokładnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli.
3. 3 cebule obieramy, myjemy i drobno siekamy
4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczkę.
5. Cebulę smażymy na delikatnie złoty kolor, dodajemy pieczarki. I smażymy całość, do całkowitego wyparowania wody z pieczarek. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
6. Ugotowaną soczewicę miksujemy do soczewicy dodajemy smażone pieczarki z cebulą.
Całość doprawiamy słodką papryką, ziołami prowansalskimi, suszoną włoszczyzną , solą i pieprzem. Tak aby smaki nam odpowiadały
Możemy dodać również innych ziół.
Farsz dokładnie mieszamy.
7. Rozwałkujemy ciasto i robimy za pomocą np kieliszka wycinamy małe kółeczka. Na środek nakładamy farsz około 1 łyżeczki, sklejamy boki jak pierożka, teraz zawijamy końce uszka wokół palca i sklejamy.
Sklejone uszka wkładamy do gotującej i osolonej wody gotujemy do czasu wypłynięcia przez około 3 - 4 minut.
Mniam, aż ślinka cieknie:-)
OdpowiedzUsuńNie jadłąm jeszcze innych uszek niż te zwykłe klasyczne, ale chętnie bym sprubowała
OdpowiedzUsuń