wtorek, 24 stycznia 2017

Krokiety ziemniaczane

Małe krokiety ziemniaczane podane z sosem czosnkowym


Kolejny pomysł na smaczny przysmak przy użyciu ziemniaków z poprzedniego obiadu. Takie krokieciki możemy podawać z różnymi sosami, ja tym razem zrobiłam z ciepłym sosem czosnkowym. 

Idealne na obiad lub na przekąskę. 


Zapraszam do zapoznania się z przepisem


Przepis: (13 sztuk)

Składniki:

na krokiety:

600 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

6 łyżek mąki pszennej

sól, pieprz

na sos:

6 ząbków czosnku

3 łyżki oleju

3 łyżki mąki pszennej

300 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

dodatkowo  na panierkie

1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Krokiety:

1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto. 

3. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy wałek ( nie co grubszy niż na kopytka) i wycinamy kawałki około 7-8 cm długości. 

Każdy taki kawałek formujemy w dłoni na mały podłużny krokiet. 


3. Wszystkie krokiety po kolei obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej



4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 



Sos czosnkowy

1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy dodajemy 3 łyżki mąki, całość mieszamy do zasmażki wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami. 

Ewentualnie można dodać na koniec również śmietany ale nie ma takiej potrzeby. 




2 komentarze :

  1. Brzmi super! Zwłaszcza ten sosik czosnkowy! Spróbuję zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów