wtorek, 31 stycznia 2017

Makaron penne ze szpinakiem w sosie śmietankowym

Penne ze szpinakiem w sosie śmietankowym 



To jedna z ulubionych potrawek mojego męża. Ogólnie bardzo lubimy dania ze szpinakiem, w każdej postaci. Więc jeśli i dla was szpinak nie straszny polecam taką potrawkę. Na początku założeniem było zrobić to danie ze świeżym szpinakiem, niestety w sklepie nie było, więc tylko pozostał ten mrożony, ale danie i tak było pyszne. 



Miłego dnia :)


Przepis:

Składniki:

350 g makaronu penne

450 g mrożonego szpinaku

250 ml śmietany kremówki 30%

3 serki topione śmietankowe (każdy po 100 g )

5 ząbków czosnku

sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa,  

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente. 

2. W głębokiej patelni lub woku, na małym ogniu rozmrażamy szpinak, kiedy szpinak będzie już miękki a woda wyparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietanę kremówkę i serki topione, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków, sos zagotowujemy, konsystencja sosu powinna być gęsta. 


3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę papryki słodkiej, soli i pieprzu. 

3. Do sosu wsypujemy ugotowany makaron, całość mieszamy i jeszcze przez chwilę podgrzewamy ewentualnie doprawiając jeszcze przyprawami do smaku. 


Smacznego






2 komentarze :

  1. Na wszelkie makarony jestem na tak!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak tylko makaronu już nie:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów