Wegańskie danie z makaronu ryżowego z warzywami
Dzisiaj mam dla was pomysł na szybkie i bardzo proste danie, a zarazem smaczne i treściwe. W tym przepisie użyłam ekologicznego miksu warzyw (brokuł, kalafior i marchew), ale wy możecie kupić każdy produkt osobno świeży. Koniecznie użyjcie oleju sezamowego, nadaje potrawie fantastycznego aromatu i smaku.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Przepis:
Składniki:
200 g makaronu ryżowego
750 g mrożonek (brokuł, kalafior i marchew)
1 czerwona papryka
olej sezamowy
sos sojowy
sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, włoszczyzna suszona,
Wykonanie:
1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
(Makaron można podzielić na mniejsze części)
2. Do woka lub głębokiej patelni wkładamy mrożonki, i dusimy aż do całkowitego rozmrożenia, jeśli używamy świeżych warzyw, podlewamy je wodą i dusimy aż całkowicie zmiękną. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
3. Do warzyw dodajemy olej sezamowy i smażymy,dodajemy przyprawy i sos sojowy (około 2 łyżki) wedle uznania i smaku.
4. Do warzyw wsypujemy wcześniej ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Smacznego
Bardzo fajne danie Lubie takie bo sa szybkie a jak nie ma czasu to takie dania sa na miare zlota W towarzystwie oleju sezamowego musi być doskonale Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń