czwartek, 12 stycznia 2017

Makaron ryżowy z warzywami

Wegańskie danie z makaronu ryżowego z warzywami 



Dzisiaj mam dla was pomysł na szybkie i bardzo proste danie, a zarazem smaczne i treściwe. W tym przepisie użyłam ekologicznego miksu warzyw (brokuł, kalafior i marchew), ale wy możecie kupić każdy produkt osobno świeży. Koniecznie użyjcie oleju sezamowego, nadaje potrawie fantastycznego aromatu i smaku. 


Zapraszam do zapoznania się z przepisem


Przepis:

Składniki:

200 g makaronu ryżowego

750 g mrożonek (brokuł, kalafior i marchew)

1 czerwona papryka

olej sezamowy

sos sojowy

sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, włoszczyzna suszona, 

Wykonanie:

1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. 

(Makaron można podzielić na mniejsze części) 

2. Do woka lub głębokiej patelni wkładamy mrożonki, i dusimy aż do całkowitego rozmrożenia, jeśli używamy świeżych warzyw, podlewamy je wodą i dusimy aż całkowicie zmiękną. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. 




3. Do warzyw dodajemy olej sezamowy i smażymy,dodajemy przyprawy i sos sojowy (około 2 łyżki) wedle uznania i smaku. 

4. Do warzyw wsypujemy wcześniej ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. 





Smacznego


 

1 komentarz :

  1. Bardzo fajne danie Lubie takie bo sa szybkie a jak nie ma czasu to takie dania sa na miare zlota W towarzystwie oleju sezamowego musi być doskonale Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów