czwartek, 19 stycznia 2017

Naleśniki na słodko

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, bitą śmietaną i posypką migdałową


Naleśniki to jedno z najprostszych i tańszych dań które możemy zrobić w szybkim czasie. Na słodko, słono. Jak kto lubi. Wczoraj ochota przyszła na nie co słodyczy, i tak na obiad zaserwowałam smaczne naleśniki z dżemem brzoskwiniowym. 




Przepis: (10 naleśników)

Składniki:

1,5 szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru brązowego

szczypta soli

dodatkowo:

śmietana kremówka 36%

dżem brzoskwiniowy

garść migdałów

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać dodać resztę składników, całość dokładnie mieszamy trzepaczką, lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być nie za gęsta ani nie za rzadka - konsystencja gęstej śmietany. 

2. Rozgrzewamy patelnię jedynie z paroma kroplami oleju, lub smażymy na suchej rozgrzanej patelni, to zależne jakiej patelni używamy. 

Ciasto wykładamy na patelnię partiami po 1 chochli. Dokładnie rozprowadzamy na całej patelni. 

Smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. 


3. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.

Migdały rozdrabniamy na drobno.  

4. Każdego naleśnika smarujemy dżemem, i składamy w rulonik lub na trójkącik. 

Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy migdałami. 



Smacznego




5 komentarzy :

  1. mniam :) apetyczna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orany, dlaczego jestem jeszcze przed śniadaniem?! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki lubię zawsze! A piątek bez nich to kiepski dzień (taka rodzinna tradycja)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też dość często ale tak może raz na dwa tygodnie. :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów