Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarnisty ryż z warzywami

Ryż z warzywami 




Przepraszam za parę dni nie obecności, jednak weekendy staramy się spędzać jak najmniej przy komputerze.

Dzisiaj mam dla was propozycję na sycące i smaczne danie dla miłośników dań z ryżem. 

W miksie warzyw na patelnie znalazły się takie warzywa jak:
marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa. Całość dobrze doprawiona tworzy pyszne wegańskie danie. 


Przepis:

Składniki:

1 szklanka ryżu pełnoziarnistego

750 g warzyw mrożonych (marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa) lub świeżych. 

150 ml bulionu warzywnego

3 łyżki przecieru

2 łyżeczki sosu sojowego

sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, 

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) 

2. Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego i doprawiamy przyprawami do smaku. 



Całość jeszcze podsmażamy przez około 5 minut na patelni. 


Smacznego

Komentarze

  1. Uwielbiam takie szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne :) Czy w swojej kuchni filtrujesz wodę? My mamy wodę z filtra redox, która to woda wspomaga odporność organizmu, pomaga zwalczać negatywny wpływ środowiska zewnętrznego na nasz organizm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...