poniedziałek, 30 stycznia 2017

Pełnoziarnisty ryż z warzywami

Ryż z warzywami 




Przepraszam za parę dni nie obecności, jednak weekendy staramy się spędzać jak najmniej przy komputerze.

Dzisiaj mam dla was propozycję na sycące i smaczne danie dla miłośników dań z ryżem. 

W miksie warzyw na patelnie znalazły się takie warzywa jak:
marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa. Całość dobrze doprawiona tworzy pyszne wegańskie danie. 


Przepis:

Składniki:

1 szklanka ryżu pełnoziarnistego

750 g warzyw mrożonych (marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa) lub świeżych. 

150 ml bulionu warzywnego

3 łyżki przecieru

2 łyżeczki sosu sojowego

sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, 

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) 

2. Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego i doprawiamy przyprawami do smaku. 



Całość jeszcze podsmażamy przez około 5 minut na patelni. 


Smacznego

3 komentarze :

  1. Uwielbiam takie szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne :) Czy w swojej kuchni filtrujesz wodę? My mamy wodę z filtra redox, która to woda wspomaga odporność organizmu, pomaga zwalczać negatywny wpływ środowiska zewnętrznego na nasz organizm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam dzbanek na wodę z filtrami maxtra.

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów