środa, 4 stycznia 2017

Tofu jako al'a ryba po grecku

Tofu z warzywami - al'a ryba po grecku


Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. 

Tofu jest to wegański twarożek sojowy wytwarzany w procesie koagulacji mleka sojowego. 

Tofu ma bardzo dużą zawartość białka, jest źródłem tłuszczów roślinnych nienasyconych, jest również źródłem wapnia, soli mineralnych i witamin: żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E.

Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. 

Koniecznie przeczytajcie przepis :)



Przepis:

Składniki:

1 mały seler 

3 marchewki

3 pietruszki

3 ziela angielskie

2 listki laurowe

bazylia, sól pieprze

4 łyżki przecieru pomidorowego

400 g tofu

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połówki cytryny

przyprawa do ryb, sól, pieprz, 

bułka tarta

olej do smażenia

250 ml bulionu warzywnego

żółty ser wegański

w wersji dla wegetarian dodatkowo:

żółty ser


Wykonanie:

1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc. 

Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. 

Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu. 


Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. 


2. Następnego dnia obieramy wszystkie warzywa, 
 za pomocą przystawki do tarcia warzyw w blenderze kuchennym trzemy wszystkie warzywa. Sprawnie, szybko i ręka nie boli od tarcia ręcznego :)





3. Warzywa wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli. 


4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego. 


5. Dusimy warzywa aż zmiękną. 


6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego nie jest koniecznością obtaczania tofu w jajku. 


7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 


8. W naczyniu żaroodpornym wykładamy najpierw warzywa, kolejno 6 kawałków tofu, ponownie przekrywamy warzywami, wykładamy parę plasterków sera, kolejne 6 kawałków tofu i całość zakrywamy warzywami i posypujemy startym żółtym serem. 


Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min. 













zBLOGowani.pl

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów