poniedziałek, 9 stycznia 2017

Uszka z soczewicą i pieczarkami

Uszka z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek


Dzień dobry...

Mam dla was przepis na smaczne uszka do barszczu z na prawdę smacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami. 

Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne...

Przepis tutaj : ciasto na pierogi/uszka

Miałam możliwość próbowania uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko i woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę  nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem



Przepis:

Składniki: 

przepis na ciasto : ciasto na uszka

1 szklanka zielonej soczewicy

500 g pieczarek

3 cebule

sól , pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, zioła prowansalskie, 

olej do smażenia

 Wykonanie:

1. Przygotowujemy ciasto na uszka podane w linku powyżej.

2. 1 szklankę soczewicy dokładnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. 

3. 3 cebule obieramy, myjemy i drobno siekamy

4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczkę. 


5. Cebulę smażymy na delikatnie złoty kolor, dodajemy pieczarki. I smażymy całość, do całkowitego wyparowania wody z pieczarek. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 



6. Ugotowaną soczewicę miksujemy do soczewicy dodajemy smażone pieczarki z cebulą. 


Całość doprawiamy słodką papryką, ziołami prowansalskimi, suszoną włoszczyzną , solą i pieprzem. Tak aby smaki nam odpowiadały

Możemy dodać również innych ziół. 

Farsz dokładnie mieszamy. 


7. Rozwałkujemy ciasto i robimy za pomocą np kieliszka wycinamy małe kółeczka. Na środek nakładamy farsz około 1 łyżeczki, sklejamy boki jak pierożka, teraz zawijamy końce uszka wokół palca i sklejamy.  


Sklejone uszka wkładamy do gotującej i osolonej wody gotujemy do czasu wypłynięcia przez około 3 - 4 minut. 





2 komentarze :

  1. Nie jadłąm jeszcze innych uszek niż te zwykłe klasyczne, ale chętnie bym sprubowała

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów