Karpatka z kremem budyniowym o smaku waniliowym
Kiedy byłam mała z tego co pamiętam moja mama często robiła Karpatkę, zawsze uwielbiałam to ciasto a szczególnie wylizywać krem z miski :)
Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja.
Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :)
Przepis:
Składniki:
ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła lub margaryny
200 g mąki pszennej
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
70 g budyniu waniliowego
500 ml mleka
250 g masła lub margaryny
opcjonalnie cukier do smaku
Wykonanie:
2. Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż powstanie gładka masa.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni
6. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
7. Zostawiamy do wystygnięcia
8. Ucieramy masło i łyżkami dodajemy zimny budyń można też dodać cukru jeśli jest za mało słodki.
9. Na wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy.
Smacznego deseru !!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów