sobota, 9 lipca 2016

Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym o smaku waniliowym 





Kiedy byłam mała z tego co pamiętam moja mama często robiła Karpatkę, zawsze uwielbiałam to ciasto a szczególnie wylizywać krem z miski :) 

Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja. 

Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) 


Przepis: 

Składniki: 

ciasto parzone:

250 ml wody

125 g masła lub margaryny 

200 g mąki pszennej 

5 jajek 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:

70 g budyniu waniliowego
500 ml mleka  
250 g masła lub margaryny
opcjonalnie cukier do smaku

Wykonanie:

1. Wodę i margarynę umieszczamy w garnuszku zagotowując do czasu aż masło się roztopi, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa odchodząca od brzegów. 

2. Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż  powstanie gładka masa.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 

4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 


5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni 

6. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu 

7. Zostawiamy do wystygnięcia

8. Ucieramy masło i łyżkami dodajemy zimny budyń można też dodać cukru jeśli jest za mało słodki. 

9. Na wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy. 

10. Gotową karpatkę wstawiamy w do lodówki lub w chłodne miejsce na około godzinę. 
Smacznego deseru !!! :) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów