poniedziałek, 18 lipca 2016

Sos koperkowy

Sos koperkowy / jajka w sosie koperkowym 


Witam wszystkich serdecznie...

Dzisiaj pokaże wam jak łatwym daniem można urozmaicić nasze talerze.

Koperek mogłabym jeść przez cały rok, jako dodatek do ziemniaczków ale również w pysznym aromatycznym sosie. 

Tym razem sos koperkowy zrobiłam do polania jajek na twardo. 

Ale praktycznie taki sosik pasuje do różnorodnych potraw. 



Przepis na sos 500 ml 

Składniki:

jajka (ilość wedle uznania)

2 pęczki koperku

250 ml bulionu warzywnego

250 ml śmietany 8%

2 łyżki mąki

3 łyżki śmietany 8% 

sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo (czas to 7 min), obieramy i kroimy na połówki

2. Do gotującego się bulionu wrzucamy posiekany koperek i śmietanę
3. 2 łyżki mąki mieszamy z 3 łyżkami śmietany na gładką masę


4. Wlewamy do sosu nasz zagęszczacz cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki. 

5 Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem 

6. Na przygotowane jajka polewamy sos 

Smacznego :) 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów