niedziela, 3 lipca 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym

Makaron spaghetti z gęstym sosem pomidorowym 





Dzisiaj prosty obiad ale kto z nas nie uwielbia spaghetti? 

Sos pomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :) 



Przepis:


Składniki  

makaron spaghetti 

2 puszki po 400 gram pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, bazylia, oregano

50 g startego parmezanu lub żółtego sera 

Wykonanie

1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając czekamy aż sos zacznie gęstnieć. ( W zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać tyle musimy czekać - u mnie trwało to 20 min)  

Gdy sos zgęstnieje zostanie go około 500 ml. 

2.  2 ząbki czosnku siekamy i lekko podsmażamy na oliwie 

3. Gdy sos już będzie gęsty wrzucamy czosnek i przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylię i oregano. 

4. Jeszcze przez chwile gotujemy sos na małym ogniu 

5. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku przez około 9 min. 

6. Odcedzamy makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem. 

7. Pyszne jedzonko gotowe. 


Smacznego !!!










2 komentarze :

  1. To chyba bardzo szybki sposób na spaghetti :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów