poniedziałek, 4 lipca 2016

Tortilla z warzywami zapiekana w sosie beszamelowym

Tortilla z farszem warzywnym zapiekana w sosie beszamelowym i serem 


tortilla

 Dzień dobry 

Chodząc po sklepie zastanawiałam się co dziś dobrego przygotować i tak z czasem przyszedł pomysł na tortille. Pyszne i sycące danie dla każdego łakomczucha. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)


Przepis:



Składniki : 



6 tortilli 



1200 g mrożonych warzyw 2 x 600 g  w moim przypadku był to miks warzywny z marchewką, brokułem, papryką kukurydzą i groszkiem. 



100 g startego żółtego sera lub mozzarelli. 



500 ml mleka 



3 łyżki mąki



3 łyżki masła 



1 łyżeczka gałki muszkatołowej 



1 łyżeczka oregano



1 łyżeczka bazylii



1 łyżeczka tymianku



sól pieprz do smaku 



1 łyżeczka słodkiej papryki



Wykonanie:



Farsz



1. Rozmrażamy warzywa, potem przez jakiś czas dusimy aż będą miękkie. Gdy warzywa już zmiękną i woda wyparuje smażymy na oliwie lub masełku przez jakiś czas dorzucając przyprawy tj. bazylia, tymianek, oregano, sól i pieprz do smaku, na koniec dodać 3 łyżki sosu beszamelowego i wymieszać. 

Sos beszamelowy



1. W garnuszku rozpuścić masło dodać mąkę i wymieszać i tylko krótką chwile trzymać na ogniu, powoli wlewać mleko cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki zagotować przez kilka minut dodając gałkę muszkatołową sól i pieprz. 



Tortilla



1. Na tortillę wykładamy warzywa zwijamy naleśnika i kładziemy do naczynia żaroodpornego lub do wyższej brytfanki. Robimy to z każdym naleśnikiem. 



2. Na ułożone naleśniki wlewamy sos beszamelowy, tak aby pokrył wszystkie naleśniki.

3. Posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą. 



4. Na koniec posypujemy słodką czerwoną papryką. 



Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200 stopni 



Na prawdę wyjdą bardzo dobre. 





Smacznego!!!!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów