Pyszna biała kapustka gotowana z dodatkiem przecieru pomidorowego i koperku
Ostatnio robiąc gołąbki zostało mi troszkę kapusty, a że nie lubię jak coś się w mojej kuchni marnuje, postanowiłam zrobić gotowaną kapustkę. Dodatków do niej dałam mało,ale była bardzo smaczna, i może właśnie to jest dowód na to, że nie potrzebna jest nie wiadomo jaka ilość składników, a pomimo to można przyrządzić coś na prawdę pysznego.
Taką kapustkę lubię jeść nawet z samym pieczywem.
...
Przepis:
Składniki:
około 1/3 główki białej kapusty
2 listki laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
4 łyżeczki lubczyku
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany do sosów
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju o smaku chilli
6 łyżeczek suszonego koperku, lub pęczek świeżego
sól
Wykonanie:
1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, lekko zalać wodą, tylko tyle, żeby lekko zakryć kapustę, dodać listki laurowe, ziela angielskie, ziarenka czarnego pieprzu (w moim przypadku było ich sporo, gdyż chciałam ostrzejszą kapustkę), lubczyk oraz koperek.
2. 4 łyżki śmietanki mieszamy z 1 łyżką mąki.
3. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość dokładnie mieszamy, do smaku dodajemy sól, 1 łyżkę oleju o smaku chilli.
(uwaga jeśli nie chcemy dodawać śmietanki z mąką. Kapustę proszę odcedzić a dopiero wtedy wykonać czynności z punktu 3. )
Smacznego
Fajny pomysł, nic się nie zmarnowało, a wyszło pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń