Przejdź do głównej zawartości

Gotowana biała kapustka - smaczna i zdrowa

Pyszna biała kapustka gotowana z dodatkiem przecieru pomidorowego i koperku



Ostatnio robiąc gołąbki zostało mi troszkę kapusty, a że nie lubię jak coś się w mojej kuchni marnuje, postanowiłam zrobić gotowaną kapustkę. Dodatków do niej dałam mało,ale była bardzo smaczna, i może właśnie to jest dowód na to, że nie potrzebna jest nie wiadomo jaka ilość składników, a pomimo to można przyrządzić coś na prawdę pysznego. 

Taką kapustkę lubię jeść nawet z samym pieczywem. 

...


Przepis:

Składniki:
około 1/3 główki białej kapusty

2 listki laurowe

3 ziaren ziela angielskiego

kilka ziarenek czarnego pieprzu 

4 łyżeczki lubczyku

4 łyżeczki przecieru pomidorowego

4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany do sosów

1 łyżka mąki

1 łyżka oleju o smaku chilli

6 łyżeczek suszonego koperku, lub pęczek świeżego

sól


Wykonanie:

1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, lekko zalać wodą, tylko tyle, żeby lekko zakryć kapustę, dodać listki laurowe, ziela angielskie, ziarenka czarnego pieprzu (w moim przypadku było ich sporo, gdyż chciałam ostrzejszą kapustkę), lubczyk oraz koperek. 



2. 4 łyżki śmietanki mieszamy z 1 łyżką mąki. 

3. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość dokładnie mieszamy, do smaku dodajemy sól, 1 łyżkę oleju o smaku chilli. 


(uwaga jeśli nie chcemy dodawać śmietanki z mąką. Kapustę proszę odcedzić a dopiero wtedy wykonać czynności z punktu 3. )


Smacznego






Komentarze

  1. Fajny pomysł, nic się nie zmarnowało, a wyszło pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...