piątek, 11 listopada 2016

Kasza gryczana z sosem cebulowym

Smaczna Kasza gryczana polana sosem cebulowym z czerwonej cebuli podane z ogóreczkami kiszonymi. 



Wczoraj cały dzień męczył mnie ból głowy, no ale wiedziałam, że muszę się jakoś zebrać i przygotować obiad. 

Chciałam coś prostego, nie wymagającego długiego stania w kuchni. Szybciutko zobaczyłam co mam w kuchni, i już wiedziałam że zrobię kaszę gryczaną w sosie cebulowym. Niby takie proste, a na prawdę to było bardzo dobre, nie obyło się bez dokładek. :)
Jeśli i ty masz gorszy dzień, przy przygotowaniu tego posiłku na pewno nie poczujesz się gorzej. No może jedynie przy krojeniu cebuli poleci troszkę łezek. :)

Zapraszam po przepis na smaczne i proste danie

...




Przepis:

Składniki: (dla 2 osób )

200 g kaszy gryczanej

6 małych czerwonych cebul

1 łyżka masła

300 ml bulionu warzywnego

100 ml płynnej śmietanki 

1 łyżka mąki

cząber, pieprz, sól,lubczyk

Wykonanie:

1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu 

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka lekko zeszklić na 1 łyżce masła. 


3. Cebulkę zalać bulionem, na minimalnym ogniu podgotowywać pod przykryciem. 

4. Na patelnię wsypać 1 łyżkę mąki, lekko podgrzać cały czas mieszając, dodać 100 ml śmietanki i połączyć składniki ciągle mieszając tak, żeby nie porobiły się gródki. Jeśli się zrobią użyć ręcznego blendera. :)

5. Zasmażkę wlać do gotującego się bulionu z cebulką, cały czas mieszając. 

6. Doprawić po około 2 szczypty cząbru, lubczyku.

Do smaku doprawić solą i pieprzem. 


7. Sos można zmiksować lub nie, wedle uznania, ja troszkę go zmiksowałam zrobił się taki fajny kremowy. :)


8. Kaszę gryczaną nałożyć na talerz polać sosem. Podawać z ogórkiem kiszonym. 



Smacznego

4 komentarze :

Zapraszam do komentowania moich postów