Smaczna Kasza gryczana polana sosem cebulowym z czerwonej cebuli podane z ogóreczkami kiszonymi.
Wczoraj cały dzień męczył mnie ból głowy, no ale wiedziałam, że muszę się jakoś zebrać i przygotować obiad.
Chciałam coś prostego, nie wymagającego długiego stania w kuchni. Szybciutko zobaczyłam co mam w kuchni, i już wiedziałam że zrobię kaszę gryczaną w sosie cebulowym. Niby takie proste, a na prawdę to było bardzo dobre, nie obyło się bez dokładek. :)
Jeśli i ty masz gorszy dzień, przy przygotowaniu tego posiłku na pewno nie poczujesz się gorzej. No może jedynie przy krojeniu cebuli poleci troszkę łezek. :)
Zapraszam po przepis na smaczne i proste danie
Przepis:
Składniki: (dla 2 osób )
200 g kaszy gryczanej
6 małych czerwonych cebul
1 łyżka masła
300 ml bulionu warzywnego
100 ml płynnej śmietanki
1 łyżka mąki
cząber, pieprz, sól,lubczyk
Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka lekko zeszklić na 1 łyżce masła.
3. Cebulkę zalać bulionem, na minimalnym ogniu podgotowywać pod przykryciem.
4. Na patelnię wsypać 1 łyżkę mąki, lekko podgrzać cały czas mieszając, dodać 100 ml śmietanki i połączyć składniki ciągle mieszając tak, żeby nie porobiły się grudki. Jeśli się zrobią użyć ręcznego blendera. :)
5. Zasmażkę wlać do gotującego się bulionu z cebulką, cały czas mieszając.
6. Doprawić po około 2 szczypty cząbru, lubczyku.
Do smaku doprawić solą i pieprzem.
7. Sos można zmiksować lub nie, wedle uznania, ja troszkę go zmiksowałam zrobił się taki fajny kremowy. :)
8. Kaszę gryczaną nałożyć na talerz polać sosem. Podawać z ogórkiem kiszonym.
Smacznego
proste i szybkie! uwielbiam takie przepisy :)!
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię. :)
UsuńPrzepis fajny, ale szanuj język, w którym go sporządzasz. Takie małe kawałki w sosie to są "grudki" a małe miasteczka w dawnej Polsce to były "gródki".
UsuńDziękuje że zauważyłaś/łeś błąd. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńbardzo fajny sos do kaszy :)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczny. :)
Usuń