Przejdź do głównej zawartości

Kompot z jabłka gruszki i śliwki

Rozgrzewający jesienny kompot z owocami i przyprawami korzennymi



Dzisiaj mam dla was propozycję na rozgrzewający kompot z pysznych owoców z dodatkiem korzennych przypraw. 

Na dworze zimno, wietrznie nie przyjemnie, a mnie naszła ochota na coś gorącego i rozgrzewającego. Tak zrobiony kompocik to nic trudnego i pracochłonnego, a ja wam szczerze powiem, że wolę taki domowy kompocik niż kupne napoje. Do obiadku jak i na wieczór idealny... a podczas gotowania w domu unosi się niesamowity zapach... 


Zapraszam do zapoznania się z przepisem

...


Przepis:

Składniki:

2,5 l wody

4 duże jabłka

4 gruszki

5 śliwek 

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżeczki cynamonu

4 łyżki cukru brązowego

Wykonanie:


1. Owoce myjemy, jabłka i gruszki obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większe kawałki.

2. Pokrojone jabłka i gruszki wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy imbir, goździki i cynamon. 

Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem.



3. Śliwki drylujemy i kroimy na cztery części. 

4. Po 30 min gotowania się jabłek i gruszek dodajemy śliwki. Przekrywamy i gotujemy kolejne 15 min.

5. Próbujemy kompotu i dosładzamy cukrem, w moim przypadku były to 4 łyżki cukru brązowego. 

Jednakże wszystko jest zależne od słodyczy owocu dlatego u was może być więcej lub mniej.  

6. Jeszcze przez około 10 min podgrzewamy. Aż owoce mocno zmiękną i będą rozpływać się w ustach. :)

7. Kompot przelewamy do dzbanka i zachwycamy się aromatycznymi jesiennymi smakami. :)




Komentarze

  1. Ja zdecydowanie uwielbiam takie pyszności i jeszcze te korzenne aromaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo ja te aromaty roznoszące się po domu ... coś wspaniałego. A smak ... mniam. :)

      Usuń
  2. 44 year-old Help Desk Operator Harlie Gudger, hailing from Winona enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Reading. Took a trip to Quseir Amra and drives a Duesenberg SJ Roadster. Zobacz wiecej tutaj

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...