wtorek, 15 listopada 2016

Kompot z jabłka gruszki i śliwki

Rozgrzewający jesienny kompot z owocami i przyprawami korzennymi



Dzisiaj mam dla was propozycję na rozgrzewający kompot z pysznych owoców z dodatkiem korzennych przypraw. 

Na dworze zimno, wietrznie nie przyjemnie, a mnie naszła ochota na coś gorącego i rozgrzewającego. Tak zrobiony kompocik to nic trudnego i pracochłonnego, a ja wam szczerze powiem, że wolę taki domowy kompocik niż kupne napoje. Do obiadku jak i na wieczór idealny... a podczas gotowania w domu unosi się niesamowity zapach... 


Zapraszam do zapoznania się z przepisem

...


Przepis:

Składniki:

2,5 l wody

4 duże jabłka

4 gruszki

5 śliwek 

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżeczki cynamonu

4 łyżki cukru brązowego

Wykonanie:


1. Owoce myjemy, jabłka i gruszki obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większe kawałki.

2. Pokrojone jabłka i gruszki wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy imbir, goździki i cynamon. 

Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem.



3. Śliwki drylujemy i kroimy na cztery części. 

4. Po 30 min gotowania się jabłek i gruszek dodajemy śliwki. Przekrywamy i gotujemy kolejne 15 min.

5. Próbujemy kompotu i dosładzamy cukrem, w moim przypadku były to 4 łyżki cukru brązowego. 

Jednakże wszystko jest zależne od słodyczy owocu dlatego u was może być więcej lub mniej.  

6. Jeszcze przez około 10 min podgrzewamy. Aż owoce mocno zmiękną i będą rozpływać się w ustach. :)

7. Kompot przelewamy do dzbanka i zachwycamy się aromatycznymi jesiennymi smakami. :)




2 komentarze :

  1. Ja zdecydowanie uwielbiam takie pyszności i jeszcze te korzenne aromaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo ja te aromaty roznoszące się po domu ... coś wspaniałego. A smak ... mniam. :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów