wtorek, 1 listopada 2016

Ryż z kalafiora z warzywami i pieczarkami

Ryż kalafiorowy z warzywami



Ostatnio troszkę pokombinowałam w kuchni i efektem oraz smakiem byłam bardzo zadowolona. Pożywna warzywna potrawka z kalafiorowym ryżem. Na prawdę musicie spróbować. Szczególnie dla miłośników duszonych warzyw. 

Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok. 

...


Przepis:


Składniki: (dla 3 osób)

0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona

2 pomidory obrany ze skórki

2 ząbki czosnku

200 g pieczarek

1 cebulka czerwona

sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól ziołowa, 

Wykonanie: 


1. Przygotujcie wszystkie warzywa. 
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. 
Cebulkę obieramy, myjemy i drobno siekamy. 


Wszystkie papryki myjemy wydrążamy środek nasienny i kroimy w kostkę. 
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
czosnek wyciskamy przez praskę, a pomidorki kroimy w kosteczkę. 


Kalafior myjemy dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do miksera i miksujemy na konsystencjię ryżu lub kaszy. 


2. Cebulkę smażymy na małej ilości tłuszczu kiedy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki, lekko solimy i dodajemy pieprzu

3. Kiedy pieczarki zmiękną i będą złociste dodajemy papryki i marchewkę ponownie lekko solimy dodajemy pieprzu i po szczypcie z każdych przypraw. Możemy lekko podlać warzywa wodą. 


4. Dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, pomidorka i zmiksowany kalafior, całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 min co jakiś czas mieszając. Ewentualnie doprawiamy jeszcze ziołami i solą. 



 Smacznego

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów