sobota, 12 listopada 2016

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym



Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. 


Zapraszam was na wegetariański śląski obiad

...




Przepis:

Składniki:

składniki na kluski:


2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

3 jajka

sól 

dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : - Kluski śląskie

składniki na roladę śląską (4 sztuki)

opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g)

1 litr wody, 1 kostka warzywna, 1 kostka grzybowa

3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu
szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 ogórki kiszone, 1 mała cebulka, 4 plasterki wędliny sojowej o smaku salami (polsoja), 3 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej)

sól, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, przyprawa maggi

olej czosnkowy

folia spożywcza

składniki na sos: 

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oliwy z oliwek

bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe)

sól, pieprz

składniki na modrą kapustę

1 mała główka czerwonej kapusty

sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru

1 - 2 łyżeczek octu 

Wykonanie:

1. Kluski śląskie robimy zgodnie z przepisem


Rolada śląska

2. Przygotowujemy wywar w którym będziemy gotować kotlety. Do 1 litra wody dodać 1 kostka warzywna,1 kostka grzybowa, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, szczyptę: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej. 

Kiedy wywar się zagotuje wrzucamy kotlety i na lekkim ogniu gotujemy przez 7 min. 

3. Odcedzamy kotlety nie wylewając wywaru, to będzie nasza baza na sos. 

4. Kotlety sojowe miksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy.


5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, szynkę sojową w kostkę, dodajemy 3 łyżki musztardy i całość mieszamy. 



6. Przygotowana masę z kotletów sojowych dzielimy na równe 4 części.
Na desce rozkładamy kawałek foli spożywczej i rozpłaszczamy po 1 części masy sojowej. Po środku wykładamy farsz. Zawijamy pomagając sobie folią spożywczą, najpierw do środka z lewej strony, potem z drugiej na końcu jeszcze boki lekko do środka. 


7 Tak przygotowane roladki wykładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Roladki posypujemy lekko solą ziołową, pieprzem i papryką słodką i polewamy lekko olejem czosnkowym. 

8. Wstawiamy do piekarnika 190 stopni na 30 min. Wyjmujemy kiedy góra będzie spieczona. 


Sos al'a pieczeniowy

1. 2 cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki, najpierw lekko poddusić, podlewając odrobiną wody oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, kiedy woda wyparuje, dodajemy oleju i smażymy na złoty kolor.

2. Cebulę i czosnek miksujemy, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.

3. Wywar z kotletów zagotowujemy. 

4. Przecier mieszamy z oliwą i łyżeczką cukru i lekko podsmażamy na patelni. 

5. Do gotującego się wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę z czosnkiem ciągle mieszając, dodajemy przecier pomidorowy z patelni. Całość gotujemy. Na koniec miksujemy. 


6. Ewentualnie można jeszcze doprawić, u mnie nie było takiej potrzeby. 

Kapusta modra

1. Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku, dodać ziela angielskie i listki laurowe, lekko posolić, zalać wodą. 
2. Gotować kapustę do miękkości, ok. 30 minut, następnie odcedzić. 
Doprawić solą pieprzem, łyżeczką cukru i 1 - 2 łyżeczkami octu. 


Pyszny obiadek gotowy.



Smacznego

8 komentarzy :

  1. jaki cudny obiad! musze wyprobować tę roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu uda mi się robić tą roladę!!!! ekstra przepis :D <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy bez kostki grzybowej sos i rolada będą dobre? Chcę zrobić, ale nie mam właśnie tego składnika ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można bez kostki grzybowej, kostka grzybowa nadała jedynie aromatu grzybów. Myślę, że można użyć 2 kostki warzywne, bądź tylko jedną a porostu użyć więcej soli.

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów