Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z ugotowanych ziemniaków

Pyszne placuszki ziemniaczane



Za pewne często zostają wam ziemniaki z poprzedniego obiadku, jednym z pomysłów na wykorzystanie ich, są pyszne placuszki, można je zrobić na słodko jak także na słono, ja tym razem zrobiłam na słono. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba. 

Przepis:

Składniki: (20 placuszków)

500 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

sól, pieprz, czerwona papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:

1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. 

2. Dodać roztrzepane jajko, mąkę ziemniaczaną mąkę pszenną oraz po około 1 łyżeczce każdej z przypraw. 


3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

4. W ręku formować małą kulkę, po czym ją rozpłaszczyć. 


5. Placuszki kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor.




6. Podawać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem w moim przypadku było to sos chrzanowy - przepis znajdziecie 



Smacznego


Komentarze

  1. wyglądają przepysznie, od razu nabrałam ochoty na jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Na śniadanko polecam w wersji na słodko, do ziemniaków wystarczy dodać troszkę cukru pudru. Jak mamy już ugotowane ziemniaki, dalszy proces przygotowania idzie bardzo szybko.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszne! Jeszcze takich nie jadłam. Myślę że to świetny pomysł, kiedy zostaje nam za dużo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest. Pamiętam jak moja babcia często je robiła a ja się nimi zajadałam po prostu uwielbiam. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...