poniedziałek, 7 listopada 2016

Placuszki z ugotowanych ziemniaków

Pyszne placuszki ziemniaczane



Za pewne często zostają wam ziemniaki z poprzedniego obiadku, jednym z pomysłów na wykorzystanie ich, są pyszne placuszki, można je zrobić na słodko jak także na słono, ja tym razem zrobiłam na słono. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba. 

Przepis:

Składniki: (20 placuszków)

500 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

sól, pieprz, czerwona papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:

1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. 

2. Dodać roztrzepane jajko, mąkę ziemniaczaną mąkę pszenną oraz po około 1 łyżeczce każdej z przypraw. 


3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

4. W ręku formować małą kulkę, po czym ją rozpłaszczyć. 


5. Placuszki kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor.




6. Podawać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem w moim przypadku było to sos chrzanowy - przepis znajdziecie 



Smacznego


4 komentarze :

  1. wyglądają przepysznie, od razu nabrałam ochoty na jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Na śniadanko polecam w wersji na słodko, do ziemniaków wystarczy dodać troszkę cukru pudru. Jak mamy już ugotowane ziemniaki, dalszy proces przygotowania idzie bardzo szybko.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszne! Jeszcze takich nie jadłam. Myślę że to świetny pomysł, kiedy zostaje nam za dużo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest. Pamiętam jak moja babcia często je robiła a ja się nimi zajadałam po prostu uwielbiam. :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów