Przejdź do głównej zawartości

herbatka jabłkowa

Herbatka / Kompot  ze skórek jabłka



W dwóch  ostatnich przepisach prosiłam was, żebyście nie wyrzucali skórek z jabłek tj. w Racuchach z jabłkami i Szarlotce
Z szarlotki również prosiłam żebyście nie wylewali odsączonego soku ze startych jabłek. 
Jeśli macie w planach właśnie zrobienie szarlotki, gdzie trzeba obrać jabłka, polecam wam serdecznie ten przepis.
Ja to nazywam herbatką mój mąż kompocikiem. :) jak kto woli. 

A jak wpadłam na ten pomysł? Kiedy tak obierałam jabłka, pomyślałam jak mogę wykorzystać, te skórki, przecież w nich jest tak naprawdę więcej witamin niż w samym miąższu z jabłka. 

Dlatego zapraszam do zapoznania się z przepisem, a będziemy mieć pyszną gorącą herbatkę na wieczór. :)


Przepis:

Składniki: 

Skórki z 8 - 10 jabłek

Sok ze startych jabłek na Szarlotkę ( może być ale nie musi)

4 szklanki wody 

1,5 łyżki cynamonu

2 łyżeczki cukru


Wykonanie:

1. Do rondelka wrzucamy skórki z jabłka, zalewamy wodą dodajemy cynamon i sok ze startych jabłek, gotujemy pod przykryciem około 30 min po tym czasie dodajemy cukier i jeszcze 5 min gotujemy pod przykryciem. 


2. Kiedy skórki z jabłek już zbledną tak jak na zdjęciu, wtedy odcedzamy herbatę ze skórek. 


Ze smakami możemy sami kombinować, możemy dodać również do herbatki trochę soku z cytryny lub dodać więcej cynamonu, czy też cukru podczas gotowania próbujmy,żeby smak przypadł nam do gustu. 


Kiedy w moim domu wypiliśmy już herbatkę, po godzinie mąż zajrzał do rondelka i ze smutkiem zapytał - ''Nie ma już?'' :), więc z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że herbatka naprawdę była dobra. :) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...