Herbatka / Kompot ze skórek jabłka
W dwóch ostatnich przepisach prosiłam was, żebyście nie wyrzucali skórek z jabłek tj. w Racuchach z jabłkami i Szarlotce.
Z szarlotki również prosiłam żebyście nie wylewali odsączonego soku ze startych jabłek.
Jeśli macie w planach właśnie zrobienie szarlotki, gdzie trzeba obrać jabłka, polecam wam serdecznie ten przepis.
Ja to nazywam herbatką mój mąż kompocikiem. :) jak kto woli.
A jak wpadłam na ten pomysł? Kiedy tak obierałam jabłka, pomyślałam jak mogę wykorzystać, te skórki, przecież w nich jest tak naprawdę więcej witamin niż w samym miąższu z jabłka.
Dlatego zapraszam do zapoznania się z przepisem, a będziemy mieć pyszną gorącą herbatkę na wieczór. :)
Przepis:
Składniki:
Skórki z 8 - 10 jabłek
Sok ze startych jabłek na Szarlotkę ( może być ale nie musi)
4 szklanki wody
1,5 łyżki cynamonu
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Do rondelka wrzucamy skórki z jabłka, zalewamy wodą dodajemy cynamon i sok ze startych jabłek, gotujemy pod przykryciem około 30 min po tym czasie dodajemy cukier i jeszcze 5 min gotujemy pod przykryciem.
2. Kiedy skórki z jabłek już zbledną tak jak na zdjęciu, wtedy odcedzamy herbatę ze skórek.
Ze smakami możemy sami kombinować, możemy dodać również do herbatki trochę soku z cytryny lub dodać więcej cynamonu, czy też cukru podczas gotowania próbujmy,żeby smak przypadł nam do gustu.
Kiedy w moim domu wypiliśmy już herbatkę, po godzinie mąż zajrzał do rondelka i ze smutkiem zapytał - ''Nie ma już?'' :), więc z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że herbatka naprawdę była dobra. :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów