Kotlety warzywne
Ostatnio robiłam Zupę szczawiową i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować.
Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków, ale i bez nich można zrobić kotlety dodając samych przypraw.
Tak na prawdę można kombinować ze smakami i dodatkami. A uwierzcie kotleciki na pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej.
Przepis:
Składniki: (15 kotletów)
warzywa z zupy - w moim przypadku były to:
połowa selera
4 białe części pora
2 nacie pietruszki
dodatkowo:
dodatkowo:
2 łyżeczki chrzanu
pół szklanki słoneczniku
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki bułki tartej
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Warzywa miksujemy na gładką masę
2. słonecznik prażymy na suchej patelni, po czym miksujemy na proszek
3. Do warzyw dodajemy zmielony słonecznik, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą 2 łyżeczki chrzanu oraz po około 1 łyżeczce każdego z ziół doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
4. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego
Ślicznie wyglądają, mniaam :)
OdpowiedzUsuń