Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie kotlety z ugotowanych warzyw na zupę

Kotlety warzywne



Ostatnio robiłam Zupę szczawiową i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować. 
Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków, ale i bez nich można zrobić kotlety dodając samych przypraw. 
Tak na prawdę można kombinować ze smakami i dodatkami. A uwierzcie kotleciki na pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej. 

Zobaczcie koniecznie przepis. 




Przepis:

Składniki: (15 kotletów)

warzywa z zupy - w moim przypadku były to:

połowa selera

4 białe części pora

2 nacie pietruszki

dodatkowo:

2 łyżeczki chrzanu

pół szklanki słoneczniku

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki bułki tartej

sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka

olej do smażenia

 Wykonanie:

1. Warzywa miksujemy na gładką masę



2. słonecznik prażymy na suchej patelni, po czym miksujemy na proszek

3. Do warzyw dodajemy zmielony słonecznik, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą 2 łyżeczki chrzanu oraz po około 1 łyżeczce każdego z ziół doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. 



4. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki.


5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 




Smacznego







Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...