Przejdź do głównej zawartości

kruche babeczki z jabłkami

Delikatne, kruche babeczki z jabłkami



Jabłuszka bardzo lubię a desery przygotowane z ich dodatkiem uwielbiam robić. Zapach jabłek z cynamonem unoszących się w domu kojarzy mi się z takim ciepłem i miłą atmosferą. 

Te babeczki były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :)

Przepis prosty a jaki efektowny. :)

Zapraszam...


Przepis:

Składniki: (około 15 babeczek)
na ciasto: 

130 g mąki

75 g masła

1 jajko

4 łyżeczek cukru brązowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu 

1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia


na nadzienie:

3 jabłka 

5 łyżek wody

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

5 łyżeczek cukru brązowego
____________________________
cukier puder do dekoracji 



Wykonanie:

1. Mąkę i sodę lub proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać masło pokrojone w kostkę jajko, cukier brązowy, waniliowy i cynamon. 

2. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. 

3. W tym czasie przygotujmy sobie nadzienie.  Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (skórkę wykorzystałam w innym przepisie). Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podlewamy jabłuszka wodą i pod przykryciem dusimy, dość często mieszając. 


4. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon i jeszcze przez chwili dusimy. Odstawiamy z ognia do wystygnięcia.


5. Kiedy nasze ciasto już przeleży godzinkę w lodówce, wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkujemy ciasto. 

6. W zależności jak duże mamy foremki na babeczki, wykrajemy kółka, możemy użyć do tego kubka, lub szklanki. 



7. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy odrobiną bułki tartej i  wykładamy do nich nasze kółka z ciasto, obklejając ją całą. W środek wkładamy mus jabłkowy a  z ciasta wykrajemy paseczki i wykładamy w kratkę na wierzch. 




8. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 40 min.
Zostawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. 



Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...