Delikatne, kruche babeczki z jabłkami
Jabłuszka bardzo lubię a desery przygotowane z ich dodatkiem uwielbiam robić. Zapach jabłek z cynamonem unoszących się w domu kojarzy mi się z takim ciepłem i miłą atmosferą.
Te babeczki były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :)
Przepis prosty a jaki efektowny. :)
Zapraszam...
Składniki: (około 15 babeczek)
na ciasto:
130 g mąki
75 g masła
1 jajko
4 łyżeczek cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
na nadzienie:
3 jabłka
5 łyżek wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru brązowego
____________________________
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
1. Mąkę i sodę lub proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać masło pokrojone w kostkę jajko, cukier brązowy, waniliowy i cynamon.
2. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki.
3. W tym czasie przygotujmy sobie nadzienie. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (skórkę wykorzystałam w innym przepisie). Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podlewamy jabłuszka wodą i pod przykryciem dusimy, dość często mieszając.
4. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon i jeszcze przez chwili dusimy. Odstawiamy z ognia do wystygnięcia.
5. Kiedy nasze ciasto już przeleży godzinkę w lodówce, wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkujemy ciasto.
6. W zależności jak duże mamy foremki na babeczki, wykrajemy kółka, możemy użyć do tego kubka, lub szklanki.
7. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy odrobiną bułki tartej i wykładamy do nich nasze kółka z ciasto, obklejając ją całą. W środek wkładamy mus jabłkowy a z ciasta wykrajemy paseczki i wykładamy w kratkę na wierzch.
8. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 40 min.
Zostawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
wyglądają prze smacznie! pyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, tak samo dobrze smakują. :)
Usuń