Kalafior - właściwości odżywcze
Kalafior jest warzywem z rodziny kapustowatych, jest odmianą kapusty warzywnej.
Ma w sobie wiele cennych wartości odżywczych.
Zawiera witaminy antynowotworowe: A, C i E oraz takie witaminy jak K, B1, B2, B6 i witaminę C.
Kalafior zawiera między innymi :
sód, potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny, jod.
Kalafior podczas gotowania ma przykry zapach dlatego, że w jego trakcie wydziela się siarka.
Kalafior ma wiele właściwości leczniczych. Jest łatwostrawny. Leczy śluzówkę jelit oraz żołądka. Kalafior zalecany jest dla rekonwalescentów, cukrzyków oraz w chorobach krążenia, nerek jak także układu trawiennego.
Kalafior zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem od 8 do 10 min. Można go również jadać jako surówkę w postaci sałatki - na surowo.
kalafior, to jedno z moich ulubionych warzyw :) Do niedawna wolałam brokuły, lecz wróciłam do kalafiora i stwierdzam, że bardziej mi smakuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń