Roladki makaronowe ze szpinakiem i serem feta
Bardzo lubię szpinak, lubię też makaron, ale żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne. Pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują. Polecam
Przepis:
Składniki: (16 roladek)
450 g mrożonego szpinaku
400 g sera feta
2 ząbki czosnku
16 płatów makaronu lasagne
1 puszka pomidorów
30 g żółtego sera
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany, świeża bazylia
Wykonanie:
1. Szpinak rozmrażamy i zagotowujemy doprawiając solą, 2 ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.
2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, całość mieszamy razem.
3. Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę z dodatkiem oleju
do gotującej się wody wkładamy partiami płaty lasagne (ja gotowałam po 4 sztuki)
gotujemy około 10 min
4. Gotujemy około 10 min, po czym rozkładamy je na talerzu, lub desce każdy osobno.
5. Na makaron nakładamy farsz i zawijamy w roladkę i delikatnie przekrajmy na pół Ustawiamy roladki pionowo w naczyniu żaroodpornym.
6. Na koniec wierzch roladki posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
7. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach.
Sos:
1. Puszkę pomidorów wlewamy do rondelka i nastawiamy na mały ogień bez przykrycia.
2. Kiedy nadmiar wody wyparuje, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku, 3 listki bazylii i pół łyżeczki soli.
3. Na koniec sos miksujemy blenderem ręcznym.
4. Sos podajemy razem z roladkami.
Bardzo fajny przepis. Muszę zrobić :-) Pozdrawiam ciepło :-)
OdpowiedzUsuń