Przejdź do głównej zawartości

Roladki makaronowe z farszem

Roladki makaronowe ze szpinakiem i serem feta



Bardzo lubię szpinak, lubię też makaron, ale żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne. Pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują. Polecam 
Przepis: 

Składniki: (16 roladek)

450 g mrożonego szpinaku

400 g sera feta

2 ząbki czosnku

16 płatów makaronu lasagne 

1 puszka pomidorów

30 g żółtego sera 

1 łyżka oliwy z oliwek 

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany, świeża bazylia

Wykonanie:

1. Szpinak rozmrażamy i zagotowujemy doprawiając solą, 2 ząbkami czosnku i  gałką muszkatołową. 

2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, całość mieszamy razem. 

3. Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę z dodatkiem oleju 

do gotującej się wody wkładamy partiami płaty lasagne (ja gotowałam po 4 sztuki)

gotujemy około 10 min

4. Gotujemy około 10 min, po czym rozkładamy je na talerzu, lub desce każdy osobno. 


5. Na makaron nakładamy farsz i zawijamy w roladkę i delikatnie przekrajmy na pół  Ustawiamy roladki pionowo w naczyniu żaroodpornym. 

6. Na koniec wierzch roladki posypujemy odrobiną startego żółtego sera. 

7. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach. 

Sos:

1. Puszkę pomidorów wlewamy do rondelka i nastawiamy na mały ogień bez przykrycia.

2. Kiedy nadmiar wody wyparuje, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku, 3 listki bazylii i pół łyżeczki soli. 

3. Na koniec sos miksujemy blenderem ręcznym. 


4. Sos podajemy razem z roladkami. 



Smacznego











Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis. Muszę zrobić :-) Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...