Przejdź do głównej zawartości

Potrawka z zielonej soczewicy

Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką


Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem. 
Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 
Pozdrawiam


Przepis:

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

2 marchewki

90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego

oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia  

Wykonanie:

1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu aż zmięknie (około 30 min) Na koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli. 

2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości

3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody

4.  Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy  250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego. 

5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce każdej, jeśli chcemy wersję łagodną nie dodajemy chilli.) 

6. Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem  ( w wersji wegańskiej z margaryną roślinną lub olejem) , podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy. 

7. Potrawka gotowa. 

Smacznego


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...