Pomarańcze w cieście
Dzień dobry
Pierwszy raz robiłam ten przysmak i pierwszy raz go jadłam powiem wam,że to było przepyszne.
Pomarańcze leżały i głowiłam się hmm a może coś z nich zrobić. Najpierw chciałam pomarańcze w czekoladzie, ale patrzę czekolady w domu brak. Na ciasto za mało jajek ( miałam tylko jedno) No i tak rozglądając się po szafkach, hmm a może tak zrobię pomarańcze w cieście. Nie żałuję tej decyzji. :)
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis:
Składniki:
3 pomarańcze
1 szklanka mąki (250 ml)
pół szklanki mleka (125 ml)
1 jajko
6 łyżeczek cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Pomarańcze myjemy, obieramy, pozbywając się jak największej ilości białej błonki oraz pestek i kroimy w talarki, nie za cienkie, nie za grube.
2. Mąkę, mleko, jajko, cukier i cynamon mieszamy ze sobą na gładką masę. Ma być gęsta i bez grudek. Możemy użyć miksera, mi starczyła trzepaczka kuchenna.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, maczamy kolejno pomarańcze w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Uwaga: Troszkę może pryskać.
4. Gotowe pomarańcze wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
(można użyć też innych dodatków np. syrop klonowy, karmel, dżem)
Smacznego
Wygląda apetycznie. Muszę też takie zrobić dzieciakom na kolację :)
OdpowiedzUsuńWitam. Fajny przepis. Właśnie dzisiaj na obiad robię. Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuń