Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane ziemniaki z warzywami

Ziemniaki i warzywa z piekarnika 


Kolorowe i smaczne danie, nie wymagające wielu składników a warzyw można użyć mniej lub więcej można je zastąpić również innymi. Zachęcam do improwizowania w kuchni i bawienia się smakami. Zobaczycie, że będziecie zadowoleni z efektów. 


Przepis: 

Składniki: (dla 4 osób)

13 większych ziemniaków

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 mała cukinia

4 małe marchewki lub 2 duże

serek w kostkach typu śródziemnomorskiego o smaku czerwonej papryki i chilli

oregano, sól, pieprz 

oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy tylko al'dente

2. Papryki myjemy wydrążamy środek i kroimy w paseczki tak samo marchewkę 

3. Małą cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki solimy i odstawiamy na 10 min, aby pozbyć się nadmiaru wody. 

4. Ziemniaki kroimy również w talarki

5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano. 

6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek 

7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach



Smacznego







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...