Ziemniaki i warzywa z piekarnika
Kolorowe i smaczne danie, nie wymagające wielu składników a warzyw można użyć mniej lub więcej można je zastąpić również innymi. Zachęcam do improwizowania w kuchni i bawienia się smakami. Zobaczycie, że będziecie zadowoleni z efektów.
Przepis:
Składniki: (dla 4 osób)
13 większych ziemniaków
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała cukinia
4 małe marchewki lub 2 duże
serek w kostkach typu śródziemnomorskiego o smaku czerwonej papryki i chilli
oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy tylko al'dente
2. Papryki myjemy wydrążamy środek i kroimy w paseczki tak samo marchewkę
3. Małą cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki solimy i odstawiamy na 10 min, aby pozbyć się nadmiaru wody.
4. Ziemniaki kroimy również w talarki
5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano.
6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek
7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów