Zupa szczawiowa
Na dworze chłodno, wietrznie i nie przyjemnie, dlatego w takie dni bardzo lubię zjeść taką gorącą zupę. Warzywa kupiłam już gotowe w porcje na zupkę, użyłam dwa takie pęczki gdzie był seler, por, marchewka i nać pietruszki. Jednak zazwyczaj do zupy używam korzeń pietruszki, ale i bez niego zupa była aromatyczna i na prawdę dobra.
Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki zjadamy w zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis:
Składniki:
połowa selera
4 marchewki
4 białe części pora
2 nacie pietruszki
3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe
słoiczek szczawiu (315 ml)
5 ziemniaków
pieprz, majeranek, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie
dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo - dowolna ilość
gęsta śmietana
Wykonanie:
1. Marchewki i seler obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Pietruszkę i białą część pora myjemy
3. Marchewkę, seler, pietruszkę i por wkładamy do garnka i całość zalewamy 3 litrami wody plus dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.
4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Niech z warzyw wydobędzie się wszystko co najlepsze.
5. W między czasie obieramy i myjemy 5 ziemniaczków, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie w małym garnuszku .
6. Po 1 godzinie, do gotujących się warzyw dodajemy 3 kostki warzywne i jeszcze przekrywamy na 15 min.
7. Potem wyławiamy warzywa, marchewki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy razem ziemniakami z powrotem do zupy.
(resztę warzyw również możemy pokroić i dodać do zupy, ja jednak je wyłowiłam by zrobić z nich inny przysmak.)
8. Do zupy wlewamy szczaw ze słoiczka, dodajemy 2 szczypty majeranku i troszkę pieprzu i jeszcze przez około 5 minut zagotowujemy.
9. Zupę możemy podać z jajkiem jak także zagęścić śmietaną (ale nie jest to konieczne)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów