Przejdź do głównej zawartości

Kalafior z masłem i bułką tartą

Gotowany kalafior z masłem i bułką tartą



Ostatnio naszła mnie ochota na kalafior polany bułką tartą z masełkiem.  Przepis prosty a kalafior jest świetnym dodatkiem do obiadu i na pewno wzbogaca nasze talerze o więcej smaków. 
Jednak nie jestem fanką rozgotowanego kalafiora dlatego gotowałam go krótko, aby był al'dente. 


Przepis:

Składniki:

1 kalafior

pół szklanki bułki tartej

masło

3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru

Wykonanie: 

1. Gotujemy 3 litry wody z 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką cukru.

2. Kalafior oczyszczamy z liści myjemy i dzielimy na różyczki

3. Do gotującej wody wrzucamy kalafior i gotujemy około 9 minut. 

4. Na patelnie wsypujemy bułkę tartą i włączamy na małym ogniu cały czas mieszając czekamy aż bułka tarta lekko się zarumieni, wtedy wlewamy masełko całość mieszamy jeszcze przez około 20 sekund 

5. Ugotowany kalafior odcedzamy i wykładamy do naczynia polewamy przygotowaną bułką tartą z masełkiem. 



Smacznego





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...