Gotowany kalafior z masłem i bułką tartą
Ostatnio naszła mnie ochota na kalafior polany bułką tartą z masełkiem. Przepis prosty a kalafior jest świetnym dodatkiem do obiadu i na pewno wzbogaca nasze talerze o więcej smaków.
Jednak nie jestem fanką rozgotowanego kalafiora dlatego gotowałam go krótko, aby był al'dente.
Przepis:
Składniki:
1 kalafior
pół szklanki bułki tartej
masło
3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
1. Gotujemy 3 litry wody z 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką cukru.
2. Kalafior oczyszczamy z liści myjemy i dzielimy na różyczki
4. Na patelnie wsypujemy bułkę tartą i włączamy na małym ogniu cały czas mieszając czekamy aż bułka tarta lekko się zarumieni, wtedy wlewamy masełko całość mieszamy jeszcze przez około 20 sekund
5. Ugotowany kalafior odcedzamy i wykładamy do naczynia polewamy przygotowaną bułką tartą z masełkiem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów