Przejdź do głównej zawartości

Pizzerinki czyli mini pizze

Małe smaczne pizzerinki




Domowe małe pizze z paroma ulubionymi składnikami. Ale tyle ile smakoszy tyle innych produktów można dobrać do pizzy. 

Pizzerinki troszkę mi się spiekły, bo zagadałam się z siostrą przez telefon. Ale i tak w parę minut zostały zjedzone. No bo jak tu nie lubić pizzy. :)

Idealne na przyjęcia jako przekąska, ale również na obiad. :)


Przepis:

Składniki: (10 pizzerinek)

na ciasto:

300 g mąki 

180 ml ciepłej wody

15 g drożdży

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

na sos:

10 łyżeczek przecieru pomidorowego

150 ml wody

3 ząbki czosnku 

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki oregano

1 łyżeczka cukru

 sól i pieprz do smaku

Składniki na wierzch

400 g startego sera mozzarella

słoiczek oliwek 

puszka kukurydzy

400 g pieczarek

Wykonanie:


1. ciasto:

Drożdże razem z cukrem mieszamy z ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 g. 

2. sos: 

przecier mieszamy z wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy. 

3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor. 

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek, kukurydzy,oliwek i znowu sera. 


4. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez około 15 min. 


Smacznego




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...