Drożdżowe racuchy z jabłkami
Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki, zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy.
Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :)
Przepis:
Składniki: (20 racuchów)
400 g mąki
300 ml ciepłego mleka
1 jajko
30 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
2 jabłka
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, zrobić wgłębienie do dołka,wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka, przekryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
2. Po 10 minutach, kiedy rozczyn jest już gotowy, dodać resztę mleka, wbić jedno jajko dodać cynamon i cukier waniliowy i mikserem wyrobić gęste ciasto. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny.
3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Uwaga : nie wyrzucaj skórek z jabłek.
4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego jabłka i całość mieszamy.
5. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto partiami i smażymy z obu stron na złoto.
Racuchy możemy jeść na ciepło jak i na zimno. Możemy poddać z cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym. Jak kto lubi. :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów