Ziemniaki faszerowane cukinią i papryką
Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :)
Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.
Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis:
Składniki:
5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mała cukinia
250 ml mleka
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach
2. Papryki i cukinię myjemy. Z papryki pozbywamy się środka i kroimy warzywa w kostkę.
3. 10 minut dusimy warzywa po czym smażymy na masełku doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy zasmażkę dodajemy 250 ml mleka i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy, kiedy lekko ostygną, przekrajemy na pół i wydrążając środek ziemniaka, robimy takie łódeczki.
6. Środek ziemniaka dodajemy do warzyw na patelni i jeszcze przez chwilę smażymy, doprawiając jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.
7. Ścianki ziemniaka lekko smarujemy przygotowanym sosem, po czym faszerujemy przygotowanymi warzywami, na wierzch polewamy jeszcze sosem.
8. Ziemniaki pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów