wtorek, 18 października 2016

herbatka jabłkowa

Herbatka / Kompot  ze skórek jabłka



W dwóch  ostatnich przepisach prosiłam was, żebyście nie wyrzucali skórek z jabłek tj. w Racuchach z jabłkami i Szarlotce
Z szarlotki również prosiłam żebyście nie wylewali odsączonego soku ze startych jabłek. 
Jeśli macie w planach właśnie zrobienie szarlotki, gdzie trzeba obrać jabłka, polecam wam serdecznie ten przepis.
Ja to nazywam herbatką mój mąż kompocikiem. :) jak kto woli. 

A jak wpadłam na ten pomysł? Kiedy tak obierałam jabłka, pomyślałam jak mogę wykorzystać, te skórki, przecież w nich jest tak naprawdę więcej witamin niż w samym miąższu z jabłka. 

Dlatego zapraszam do zapoznania się z przepisem, a będziemy mieć pyszną gorącą herbatkę na wieczór. :)


Przepis:

Składniki: 

Skórki z 8 - 10 jabłek

Sok ze startych jabłek na Szarlotkę ( może być ale nie musi)

4 szklanki wody 

1,5 łyżki cynamonu

2 łyżeczki cukru


Wykonanie:

1. Do rondelka wrzucamy skórki z jabłka, zalewamy wodą dodajemy cynamon i sok ze startych jabłek, gotujemy pod przykryciem około 30 min po tym czasie dodajemy cukier i jeszcze 5 min gotujemy pod przykryciem. 


2. Kiedy skórki z jabłek już zbledną tak jak na zdjęciu, wtedy odcedzamy herbatę ze skórek. 


Ze smakami możemy sami kombinować, możemy dodać również do herbatki trochę soku z cytryny lub dodać więcej cynamonu, czy też cukru podczas gotowania próbujmy,żeby smak przypadł nam do gustu. 


Kiedy w moim domu wypiliśmy już herbatkę, po godzinie mąż zajrzał do rondelka i ze smutkiem zapytał - ''Nie ma już?'' :), więc z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że herbatka naprawdę była dobra. :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów