sobota, 8 października 2016

Kalafior

Kalafior - właściwości odżywcze




Kalafior jest warzywem z rodziny kapustowatych, jest odmianą kapusty warzywnej. 

Ma w sobie wiele cennych wartości odżywczych. 

Zawiera witaminy antynowotworowe: A, C i E oraz takie witaminy jak K, B1, B2, B6 i witaminę C. 

Kalafior zawiera między innymi :
sód, potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny, jod. 

Kalafior podczas gotowania ma przykry zapach dlatego, że w jego trakcie wydziela się siarka. 

Kalafior ma wiele właściwości leczniczych. Jest łatwostrawny. Leczy śluzówkę jelit oraz żołądka. Kalafior zalecany jest dla rekonwalescentów, cukrzyków oraz w chorobach krążenia, nerek jak także układu trawiennego. 

Kalafior zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem od 8 do 10 min. Można go również jadać jako surówkę w postaci sałatki - na surowo. 



1 komentarz :

  1. kalafior, to jedno z moich ulubionych warzyw :) Do niedawna wolałam brokuły, lecz wróciłam do kalafiora i stwierdzam, że bardziej mi smakuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów